Kadroviki v večini slovenskih podjetij še vedno dajejo prednost kandidatom za zaposlitev, ki imajo za seboj vsaj nekaj delovne prakse, zato naj si študenti z delom prek študentskega servisa ali s sodelovanjem v različnih organizacijah že med študijem pridobijo te izkušnje. Dodatno širino in samozavest lahko pridobijo bodisi na študentski izmenjavi ali pa na praksi v tujini, ki je lahko neprecenljivega pomena, med drugim poudarjajo člani združenja MEKS - Mladih ekspertov kadrovske stroke, ki želijo v sodelovanju s Kariernimi centri Univerze v Ljubljani med študenti utrditi zavedanje, da je pridobivanje delovnih izkušenj in čimprejšnje oblikovanje lastne karierne poti nujno.

»Kandidate za zaposlitev vedno vprašam, na kaj so v svojem življenju najponosnejši, saj si s tem ustvarim celovitejšo sliko o njihovi zavzetosti in reševanju izzivov, sposobnostih in kompetencah,« med drugim pravi Nejc Jaka Sekula, član MEKS, ki skrbi za zaposlovanje v IBM na celotnem območju Evrope in je tako odgovoren za osem tisoč zaposlitev na leto. V podjetju v zadnjih dveh letih sistematično skrbijo za zaposlovanje mladih in revitalizacijo podjetja. Zato iskalcem zaposlitve priporoča, da pri pisanju CV uspešne projekte izpostavijo, saj je to lahko konkurenčna prednost pred drugimi kandidati.

»Predvsem naj potencialne zaposlovalce nagovarjajo tako, da bodo v podjetjih prepoznali, kako lahko njihova zaposlitev doprinese pri razvoju podjetja,« dodaja njegov kolega Alen Nočajevič, sodelavec v Adeccu, ki pa si je prve delovne izkušnje pridobival v Španiji z delom v hotelih. »Praksa je izjemnega pomena, zato bolj od študentskih izmenjav priporočam mednarodno prakso, še posebej za družboslovce, ki ponavadi med študijem veliko težje dobijo prakso v podjetjih kot naravoslovci,« je dejal Nolajevič. Nuša Bejek pa je opozorila, da si študenti lahko na široko odprejo vrata v dobra podjetja tudi s sodelovanjem na njihovih razpisih, kot je to storila sama s prijavo na natečaj Banke Koper in z inovativno idejo zmagala, za nagrado pa si je prislužila polletno zaposlitev. Njena kolegica, Tina Zafred, med drugim nekdanja odbojkarica, je pograbila tako priložnost študijske izmenjave kot projektnega dela, saj se je veliko naučila tako med študijem v Španiji kot tudi, ko je sodelovala pri organizaciji Škisove tržnice in rokometnega festivala Eurofest, ob tem pa poskrbela tudi, da je prek študentskega servisa delala v več podjetjih.

Sicer pa bodo Karierni centri Univerze v Ljubljani v drugi polovici maja tako kot lani pripravili dogodek Univerza gre na trg, ko bodo na Kongresnem trgu v središču Ljubljane med drugim pripravili hitre zmenke študentov in zaposlovalcev. Na dogodku mladi spoznajo zaposlovalce, ki se zavedajo pomena zgodnjega prepoznavanja talentov in vključevanja samoiniciativnih strokovnjakov v njihove delovne sredine, se naučijo, kako se jim v nekaj minutah zanimivo predstaviti in opozoriti na svoje prednosti, hkrati s tem si okrepijo svojo socialno mrežo.jpš