»Deset let je za nami, odkar smo v Sloveniji organizirali prvo tekmo svetovnega pokala. V tem času otrok že odraste, postane telovadec. Nekaj simbolike je v tej številki, na katero smo lahko ponosni,« pred jubilejno deseto tekmo svetovnega pokala v gimnastiki pravi predsednik Gimnastične zveze Slovenije Ivan Levak. Telovadci in telovadke, na startni listi jih je 85 iz 19 držav, so v dvorani Tivoli včeraj opravili uradni trening, danes jih od 14. ure do predvideno 19. ure čakajo kvalifikacije na šestih moških in štirih ženskih orodjih, jutri in pojutrišnjem pa se bo najboljših osem telovadcev in telovadk merilo v finalnih nastopih, in sicer od 14. ure do 16.30.

Tema prihoda v mestno hišo najlepšega mesta na svetu, kot je vnovič poudaril ljubljanski župan, ni bila najprijetnejša. Strokovnjakinjo Ljudmilo Koroljenko, ki živi in dela v Sloveniji, smo vprašali, kako doživlja veliko krizo v svoji domovini Ukrajini. Doma je iz Lvova, zahodnega ukrajinskega mesta, ki po velikosti spominja na Ljubljano, medtem ko ima precej več prebivalcev, in redno spremlja dogajanje v svoji domovini ter doživlja težke čase. Tudi pogovori z najbližjimi domačimi prek spletnih povezav so utrujajoči. Toda ukrajinska strokovnjakinja ostaja pozitivna, saj ji v življenju nikoli ni bilo lahko, kjer koli po svetu je kazala svoje mojstrstvo in vzgajala telovadke.

Značilnost letošnjega svetovnega pokala v Ljubljani bo, da je udeležba neobičajno majhna. Predsednik organizacijskega odbora Miran Fišer pravi, da je lahko razlogov več. Eden je gotovo ekonomski položaj, v katerem živimo, drugi pa ta, da lani svetovni pokal v Ljubljani ni imel ogrevalne dvorane, zato se je lahko slabši glas ponesel v deveto vas. »Letos bomo imeli na voljo tako malo kot veliko dvorano Tivoli. Tekmovalci bodo imeli odlične pogoje za tekmovanje in upam, da jih bodo ponesli v svet, da bo naslednja izvedba številnejša,« se nadeja Fišer.

»Doslej smo bili na domačih tekmah svetovnega pokala zelo uspešni. Upam, da bomo tudi tokrat. Ne glede na to, kako številna je konkurenca, bo treba sestave izvesti dobro. Medtem ko je ekipa za svetovni pokal vsem poznana iz preteklosti, bodo lahko gledalci danes v kvalifikacijah pozdravili tudi novinca. To bo Luka Kišek, ki se bo predstavil na konju z ročaji. Upam, da bo z uspešno izvedbo pokazal, da smo Slovenci po Miru Cerarju in Sašu Bertonclju še naprej narod konjenikov,« pravi Sebastijan Piletič, selektor moške reprezentance. Poleg Kiška bodo barve Slovenije od danes do nedelje v Ljubljani nosili še Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora in Žiga Šilc.

Ženski selektor Andrej Mavrič je bil najbolj vesel dejstva, da se bosta v tekmovalni areni po nekajmesečni odsotnosti znova pojavili Adela Šajn in Tjaša Kysselef, medtem ko v reprezentanci največ pričakujejo od Teje Belak in Saše Golob. »Čeprav bo konkurenca slabša kot na večini drugih svetovnih pokalov, se s tem dejstvom ne obremenjujemo. Dekleta morajo svoje delo opraviti po najboljših močeh, če želijo poseči po vidnih uvrstitvah. Z mislimi smo sicer tudi že pri bližajočem se majskem evropskem prvenstvu,« pravi Mavrič.

Teja Belak je telovadka, ki je slovensko žensko gimnastiko popeljala bližje evropskemu in svetovnemu vrhu. Telovadko Zelene jame čaka težko obdobje, saj jo po evropskem prvenstvu čaka operacija, še prej pa bo skušala svoje mojstrstvo na preskoku pokazati pred domačimi gledalci ter na EP. »Z veseljem lahko povem, da je blokada stopala prijela, zato bom na tekmi izvajala težjo različico skoka, in sicer jurčenka z obratom za 720 stopinj,« izredno zanimiv skok napoveduje Teja Belak. Saši Golob ni dolgčas, saj ji študij na medicinski fakulteti (trenutno je v tretjem letniku) v kombinaciji z napornimi treningi v garaškem športu jemlje veliko moči. »S spomladanskim začetkom svetovnega pokala sem zadovoljna, saj sem se na dveh tekmah dvakrat uvrstila v finale. Upam, da bom tak trend nadaljevala tudi v Ljubljani,« pravi olimpijka.

Najboljši slovenski telovadec Mitja Petkovšek bo imel na bradlji najmočnejšo konkurenco, saj bosta tekmovala tako nizozemski prvak Epke Zonderlang kot Ukrajinec Oleg Vernjajev, ki je po besedah Ljubljančana ta čas najboljši telovadec na bradlji. »Bržčas se bom v kvalifikacijah odločil za manj tvegano različico sestave, v primeru uvrstitve v finale pa se bom odločil tik pred zdajci. Upam na najboljše,« napoveduje Petkovšek. Sašo Bertoncelj ima težave s poškodbo roke, zato po njegovih besedah ne more razmišljati, da bi izvajal nekoliko lažjo sestavo na konju z ročaji, temveč lahko le težjo, bolj tvegano. »Ne glede na to, kakšna je konkurenca, sem lahko z uspešno izvedbo na vsaki tekmi pri vrhu. Nihče nam ne bo ničesar podaril, uvrstitve si bomo prigarali sami,« je sklenil Škofjeločan.

Sočasno kot svetovni pokal v gimnastiki bo v Ljubljani potekal tudi mednarodni turnir mladih v ritmični gimnastiki, ki ga bo že 27. organiziral Narodni dom. Ta bo jutri in pojutrišnjem potekal na Galjevici, gledalci pa bodo lahko poleg najboljših slovenskih telovadk – Mile Kratochwill, Monje Čebašek in Sare Kragulj – videli tudi nekatere največje mednarodne mojstrice.