Razkrita trasa, dolga 514 kilometrov, obeta zelo zanimiv boj za rumeno majico, ki jo bo branil Rado Rogina, kolesar kluba prireditelja Adria Mobil. Začelo se bo tako kot lani z 8,8 kilometra dolgo vožnjo na čas v Ljubljani in tudi končalo, s sprintersko etapo iz Škofje Loke do tradicionalnega gostitelja zaključka v Novem mestu (153 kilometrov). Druga etapa Ribnica–Kočevje (160 km) bo z ovinkom do Kolpe z vzponom Strma reber prvi večji prelomni odsek preizkušnje. »Klanec je zahteven kot Vršič, vendar do cilja v Kočevju je še predaleč, 38 kilometrov. Tisti, ki se bomo nadejali skupne zmage, se bomo verjetno samo 'povohali',« o drugem dnevu meni Rogina, ki bo ob poškodovanem Tomažu Nosetu skupaj z Matejem Mugerlijem nosil breme kapetana novomeške ekipe.

Nemara prvič v zgodovini dirke Po Sloveniji naj bi o zmagovalcu odločali vzponi tretji dan na Štajerskem, na Pohorje. Kraljevska etapa Rogaška Slatina–Trije Kralji nad Slovensko Bistrico bo dolga kar 192 kilometrov, s 3200 metri skupne višinske razlike, od tega 900 metrov v zadnjem vzponu. »Zaključni vzpon ni tako zahteven kot Vršič, zato v cilj lahko pripelje manjša skupina kolesarjev in o zmagovalcu lahko odločijo že razlike v vožnji na čas v Ljubljani in Kočevju,« meni 35-letni Rogina.

Varaždinec bo do zadnjih dni pred dirko pogledoval na poimenski startni seznam. Med 18 ekipami se obeta izostrena mednarodna konkurenca, vsaj na taki ravni zadnjih let. Poleg avstralske zasedbe GreenEdge, ki so lani zmagovali v Ljubljani in Novem mestu, iz razreda WorldTour prihajajo še »slovenke« Lampre, verjetno z lani drugouvrščenim Janom Polancem, Cannondale z Matejem Mohoričem in Kristijanom Korenom, ter prvič ruska Katjuša z Simonom Špilakom. »Nastop ekipe smo zagotovili. Če pa bo prišel tudi Simon, je to v domeni ekipe, ki tekmovalce razporeja glede na prioritete,« možnosti za nastop najboljšega slovenskega kolesarja daje Fink, upoštevaje dejstvo, da je Špilakov nastop pogojen z dirko Po Švici v istem terminu.

Za kolesarje domačih ekip Adria Mobil in Radenske s kapetanom Lukom Pibernikom je to vrhunec sezone. Kolesarji Save in tujih klubov brez povabil ekip (Jure Golčer) bodo dobili možnost v dresu reprezentance, kot dovoljuje pravilnik UCI. Med sedmimi ekipami drugega razreda »pro« sta tudi NetApp z Blažem Jarcem ter Vini Fantini z Gregom Boletom, ki ga že omenjajo kot enega od potencialnih favoritov. »Rad bi nastopil. Dirko Po Sloveniji imava v tekmovalnem koledarju oba s Kristijanom Korenom, vendar v profesionalnem kolesarstvu se nikoli ne ve, kako se bodo o nastopu odločili šefi,« poudari Matej Mohorič, najmlajši kolesar elitnih ekip WT sploh, ki ga v naslednjih dneh čaka trojček ardenskih klasik Amstel, Liege in Valonska puščica. Ko so dvakratnemu svetovnemu prvaku na predstavitvi omenili, da je kandidat za belo majico najboljšega mladega kolesarja, je brez ovinkarjenja samozavestno poudaril: »Če bom vozil, se bom boril za rumeno, ne samo belo!«