Bojan Križaj je proti občini Tržič vložil tožbo, v kateri navaja, da naj bi 13. maja 2010 utrpel premoženjsko škodo. Nad njegovim domom naj bi se utrgala večja skalna gmota, velika okoli 50 kubičnih metrov in težka 125 ton, ter zgrmela po hribu navzdol. Med valjenjem naj bi se razdrobila in nato naj bi šest večjih skal demoliralo pomožni objekt na posestvu, ograjo, vhodna vrtna vrata, dovozno cesto in parkirišče.

Križaj trdi, da mu je nastala škoda v višini 143.000 evrov, zavarovalnica pa mu je krila le za 113.000 evrov škode. Preostanek zdaj terja od občine Tržič. Križaj trdi, da je nujna takojšnja sanacija območja s skalnimi gmotami, za katerega trdi, da je v lasti občine. Skupna ocena nujnih sanacijskih del naj bi znašala 190.000 evrov, tako da je škodni zahtevek Križaja v pravdi 220.000 evrov. V tožbi zahteva, naj sanacijo hriba nad njim, od koder so takrat priletele skale, izvede občina Tržič. »Nesporno so skale po pobočju res priletele na parcelo, ki si jo je nekdo izbral za domovanje in za to seveda pridobil tudi vsa dovoljenja in soglasja. Šlo je za nepričakovan in nepredvidljiv naravni pojav. Takoj po dogodku smo priskočili na pomoč s civilno zaščito in gasilci, v zavarovanje brežine pa vložili dvajset tisoč evrov. Pripravili smo tudi program sanacije, vrednost je ocenjena na sto tisočakov, in ga prijavili za pridobitev državnih sredstev,« je razložil župan Tržiča Borut Sajovic in dodal, da so že poskusili tudi z mediacijo, na kateri so stališča že nekoliko zbližali.

Obravnava te pravde je včeraj odpadla, nova je razpisana v petek, 13. junija, domnevno zaradi Križajevega okrevanja po operaciji, a se zdi, da bodo vpleteni počakali na razplet še ene zelo podobne, tokrat bohinjske zgodbe. Že 6. marca se je namreč na kranjskem sodišču končal dokazni postopek v zadevi družine Bremec, ki občino Bohinj in državo toži za več kot 400.000 evrov, ker naj ne bi primerno ukrepali v zvezi z manjšim plazom, ki se je sprožil leta 2007, zato je leto dni pozneje večji plaz uničil njihovo hišo v Srednji vasi. Tedaj so občina, gasilci in sokrajani množično pristopili na pomoč družini, ji zagotovili nadomestno bivališče in za njo zbirali tudi prostovoljne prispevke. Nekaj let pozneje so Bremčevi vložili tožbo. Čeprav bi sodba, ki seveda še ne bo pravnomočna, morala biti znana v najmanj tridesetih dneh, je sodišče vpletenim še vedno ni poslalo. »V mesecu dni se očitno niso sposobni odločiti, zato lahko le špekuliram, kaj vse se bo zgodilo, če sodišče ugodi Bremčevim. To bo sprožilo plaz tožb po vsej državi, vsak bo zahteval odškodnino zaradi plazu, žleda, poplav, požara. Dobil sem že več namigov, da na to sodbo čakajo še marsikje. Si predstavljate, da poplavljeni na Planinskem polju začnejo vlagati tožbe?« se sprašuje bohinjski župan Franc Kramar.