Pred degustacijo se je - ob ostrigah po azijskem receptu, jagodah in penini Bjana Rose Petre Sirk – pod vodstvom someljejke Mire Šemić razplamtela zanimiva in aktualna diskusija o vlogi ženske v vinarstvu. Vinarke so izpostavile, da pri njihovem aktivnem udejstvovanju v vinarstvu, ki zaobjema predvsem moški svet, ne gre za tekmovanje ali rivalstvo z moškimi, temveč za dopolnjevanje. Nekatere delujejo v celotnem procesu izdelave vina, druge so aktivne na posameznih področjih, kot so marketing, sodelovanje s kupci, prodaja in podobno. Ugotovile so, da s svojimi dobrimi senzornimi sposobnostmi, intuicijo, komunikativnostjo in drugimi »ženskimi lastnostmi« pripomorejo k uspehu vinarskih hiš.

Dogodek, na katerem so lahko prisostvovali tudi moški, je potekal kot nekakšen hišni vinski sejem, na katerem so obiskovalci s kozarcem v roki krožili od vinarke do vinarke in degustirali vina ter ob tem okušali izvrstne azijske tapase Shambalinih kuharjev. »Del prireditve, namenjen širjenju kulture pitja vina, je bila tudi kratka delavnica o osnovah vinske degustacije pod vodstvom Jožeta Rozmana, publicista in predavatelja o vinih in kulinariki, someljeja in degustatorja. Petra Rutar, vodja Vinoteke Brda, pa je predstavila društvo Ženske in vino,« je povedala Nana Žargi.

Sodelovanje z vinarkami – največ jih je bilo iz Goriških brd - se bo v Shambali nadaljevalo, saj bodo v naslednjih dveh mesecih vsa predstavljena vina na voljo tudi na kozarec.