Dvoranska atletska sezona je bila za slovensko atletiko z vidika prepoznavnosti v mednarodnem merilu slaba, izstopala pa sta dva dosežka. Tina Šutej je z državnim rekordom v skoku ob palici nakazala, da se po vrnitvi s študija v ZDA vrača na obetavna pota, Marina Tomič pa na ovirah v četrtem življenjskem obdobju dosega svoje najboljše dosežke. Cilji so spomladi usmerjeni k poletni sezoni, ki se bo začela vsak čas, za nekatere slovenske atlete že 9. maja na uvodnem mitingu diamantne lige v Dohi. Včeraj je bila večina najboljših slovenskih atletov prisotna na Letališki ulici v Ljubljani, kjer so na sedežu Atletske zveze Slovenije podpisali pogodbe z matično zvezo.

»V tekmovalno sezono zremo brez obremenitev, a z optimistični načrti,« je slogan letošnje atletske sezone uvodoma obelodanil prvi mož slovenske atletike Gregor Benčina. »Novosti v letošnjem letu bo kar nekaj, posebej pa bi izpostavil jesensko, ko se bomo udeležili mednarodnega ekipnega tekmovanja, na katerem bomo tekmovali v osmih moških in ženskih disciplinah,« je sklenil Benčina.

»V tej sezoni imamo več etapnih ciljev, ki so individualne in ekipne narave. Naš cilj je, da bi junija na evropsko ekipno prvenstvo v Talin odpotovali z najmočnejšo reprezentanco, s katero se bomo skušali obdržati v prvi ligi evropske atletike. Zato smo tudi del proračuna namenili nagradi, ki si jo bodo razdelili atleti, če bodo izpolnili cilj (20.000 evrov – op. p.). Kar zadeva individualne cilje, se bomo najbolj usmerili na evropsko prvenstvu v Zürichu ter mladinsko svetovno prvenstvo v Eugenu in olimpijske igre mladih v Nanjingu,« je osrednje cilje sezone predstavil zimzeleni šef slovenske atletske stroke Martin Steiner, ki je začetek sezone dočakal poln energije.

Enajst slovenskih atletov je na začetku sezone uvrščenih v najmočnejšo kategorijo, ki je imenovana po prizorišču naslednjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, peterica pa ima mednarodni status, med katerimi je najbolj znano ime Sonja Roman. »Cilj atletske zveze je, da bi izplačala sleherni evro, ki je namenjen atletom. Je pa res, da si ga bodo morali zaslužiti. Štirideset odstotkov je namreč nepovratnih sredstev, drug odstotek do celote pa si bodo lahko izborili z udeležbo na državnem prvenstvu ter evropskem ekipnem in posamičnem prvenstvu. Omenil bi še to, da bodo vsi atleti, ki bodo izpolnili normo, s katero bodo lahko uvrščeni v višji razred, vanj tudi nemudoma prestopili in bodo zato nagrajeni. V lanski sezoni smo imeli tri takšne primere, v tej pa že maratonko Žano Jereb. Verjamem in upam, da bo letos še precej takšnih primerov,« je pojasnil Steiner. »Po koncu letošnje sezone bo minila polovica novega olimpijskega ciklusa, ki nam bo dala lepo smernico, v katero smer bomo morali obrniti volan na poti do Rio de Janeira,« je še slikovito opisal pomembnost letošnje atletske sezone Steiner.

V imenu atletov si je vzel besedo Primož Kozmus, ki pod budnim očesom Primoža Četrtiča praktično vse leto živi in trenira v Medulinu, ki bo v tej sezoni pripravljalna baza za veliko večino slovenskih atletov. »Veseli nas, da smo končno podpisali pogodbe. V imenu atletov sporočam, da se bomo borili z vsem srcem za slovensko reprezentanco. Sezono si želimo izpeljati brez poškodb, na koncu nje pa reči, da je bila najuspešnejša doslej.«