Že v preteklosti so hoteli alkimisti narediti življenjski eliksir. Z njim bi bili večno mladi in nesmrtni. Ti želji imamo tudi dandanes. Nedavno pa so znanstveniki pokazali, kako se določene celice kvasa odzivajo na določene kemikalije. Kofein naj bi skrajšal, alkohol pa podaljšal telomere. Telomere so skrajni deli kromosomske DNK in imajo odločilno vlogo pri nastanku nove DNK. Vedno, ko se celica podvoji, se kromosomi prenesejo v novo celico, vendar se takrat telomere kromosoma skrajšajo. Ko so telomere že preveč skrajšane, celica odmre. Le celice ploda in rakave celice se delijo na način, da se telomere ne skrajšujejo in celice ne odmrejo. Poenostavljeno, daljše kot so telomere v kromosomih, dalj časa celica živi.

Znanstveniki so predpostavili, da se telomere skrajšajo tudi zaradi raznih stresnih vplivov. To naj bi bila posledica nastanka prostih radikalov. Ko so test izvedli na celicah kvasa, se telomere niso bistveno spremenile – hkrati so ugotovili, da nizke vsebnosti kofeina skrajšujejo telomere, alkohol pa podaljša telomere za 5 do 7 odstotkov.

Izsledki raziskav so zanimivi, vendar jih ne moremo posploševati. Objavljeni so bili v PLOS Genetics (Public Library of Science – javna znanstvena knjižnica).