Atopijski dermatitis je zanimiva bolezen, ki je bila še pred dvema, tremi desetletji bolezen otrok, zdaj pa je to bolezen, ki spremlja tudi odrasle oziroma se iz otroštva potegne v odraslo obdobje. Odrasli jo lahko dobijo tudi kasneje, ne glede na to, ali so jo imeli že v otroštvu, pojasnjuje specialist dermatovenerologije, primarij dr. Boris Kralj. Dodaja, da atopijski dermatitis sicer ni nevarna bolezen, je pa izjemno neprijetna, saj jo spremljajo rdečine, vnetja in ekcemi s hudo srbečico na pregibnih delih telesa in na obrazu pri majhnih otrocih.

Zakaj pride do bolezni, ki ne prizanaša niti dojenčkom v najzgodnejšem obdobju v starosti šest ali sedem mesecev, še ni jasno. Gre pa za imunsko dogajanje, ki ima v ozadju podobno zgodbo kot astma in seneni nahod, pojasnjuje dermatolog Kralj. Dodaja, da je vnetje neprijetno predvsem zaradi srbenja, moteče pa tudi zaradi rdečine, ki je neprijetno zlasti na obrazu, vekah, vratu in se lahko razširi na vse telo.

Kadar se vnetje začne že v najzgodnejšem obdobju otroštva, po navadi z značilnim rdečim izpuščajem na obrazu ali drugih delih telesa, ki zelo srbi, peče, v najtežjih primerih tudi krvavi, so dojenčki nemirni in slabo spijo. Seveda dojenčki ne znajo povedati, zakaj so nemirni, zaskrbljene starše pa izpuščaj in njihov nemir razumljivo privede do zdravnika. Ta določi, ali gre za atopijski dermatitis in v kakšni fazi je. Čeprav ni povezave z drugimi alergijami, otroke kljub temu testirajo tudi na alergije, najmlajše zlasti na alergijo na mleko. Sicer pa otroci z atopijskim dermatitisom ne potrebujejo diet, marveč primerno terapijo in nego, ki jim pomaga iz sicer začaranega kroga srbeža, praskanja in posledično tudi okužb. V težjih primerih bolniku svetujejo zdravljenje pod nadzorom. V bolnišnično oskrbo sprejmejo pri nas do dva otroka letno, odrasle precej redkeje, razlaga dermatolog Kralj in nadaljuje, da v bolnišnično oskrbo sprejemajo predvsem bolnike z neopredeljenimi obolenji ali pa tiste, ki imajo prizadet zelo velik predel kože, ki si ga bolnik ne zmore ustrezno negovati sam.

Skupni imenovalec izrazito suha koža

»Sredstev, ki bi pozdravili atopijski dermatitis, ni. So pa zdravila, ki ga v akutni fazi ustavijo in omilijo do mere, da je stanje znosno. Potem pa je treba kožo ves čas skrbno negovati tudi v fazi mirovanja bolezni.« Dermatolog Kralj nadaljuje, da še vedno ni jasno, kaj sproži akutno fazo atopijskega dermatitisa. Pri odraslih je to pogosto stres, pojasnjuje, pri otrocih, zlasti najmlajših, pa ta povezava seveda ne zdrži. »Je pa vsem skupna predvsem izrazito suha koža,« razlaga dermatolog Kralj, ki ugotavlja, da je poleti stanje kože večine bolnikov ugodnejše. Zato v primeru atopijskega dermatitisa sonce, ki se ga sicer izogibamo, igra pozitivno vlogo.

»Bolniki, ki imajo atopijski dermatitis, bi se morali stalno ukvarjati s svojo kožo. Tudi takrat, ko je akutna faza poslabšanja mimo. V času, ko atopijski dermatitis miruje, taka koža namreč potrebuje skrbno nego, saj je vedno suha. Če se koža v mirni fazi vzdržuje razmeroma dobro, je poslabšanj bistveno manj,« opozarja dr. Boris Kralj, ki bolnikom priporoča nego kože s preizkušenimi nevtralnimi kremami za suho kožo in oljne kopeli oziroma sredstva za bolnike z atopijskim dermatitisom. Odsvetuje pa vsa agresivna kozmetična sredstva. Navsezadnje za higieno večine predelov kože zadostuje zgolj voda, opozarja dermatolog in dodaja, da sredstva za nego v mirujoči fazi bolezni niso na recept, v akutni fazi, ko bolezen izbruhne, pa pridejo v poštev le zdravila, ki jih predpišejo na recept.

Brez parabenov, dišav in barvil

V lekarnah so za nego kože pri atopijskem dermatitisu bolnikom na voljo tudi klinično preizkušena sredstva, ki pomagajo prekiniti začarani krog te bolezni in delujejo nanjo v vseh fazah, razlaga Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa Eucerin. Poudarja, da so varnost in učinkovitost njihovih izdelkov, ki so primerni tudi za dojenčke, potrdile klinične študije, ki so jih naredili v laboratorijih v Hamburgu, in nemška klinična študija Univerzitetne klinike Lübeck. Izdelki so seveda brez parabenov, dišav in barvil.