Globalni delniški indeks Dow Jones Global je v letošnjem letu izgubil slaba odstotka svoje vrednosti (merjeno v evrih), S&P 500 se giblje okoli izhodišča (merjeno v evrih), nemški delniški indeks DAX je 2,7 odstotka nižje, medtem ko je delniški indeks razvijajočih ekonomij MSCI Emerging markets izgubil okoli 0,7 odstotka vrednosti (merjeno v evrih). Delnice slovenskih družb so pod vplivom privatizacijskih procesov v povprečju še vedno pridobivale svojo vrednost. Slovenski delniški indeks SBITOP je v letošnjem letu tako zrasel za dobrih sedemnajst odstotkov. Kljub zadnjim političnim negotovostim v Sloveniji menimo, da bodo privatizacijski procesi bolj ali manj nemoteno potekali tudi v prihodnje, kar bi lahko pozitivno vplivalo na gibanje tečajev slovenskih delniških družb.

Zaupanje evropskih potrošnikov je bilo v marcu manj pesimistično, medtem ko so v Nemčiji njihovi obeti za april enako optimistični kot doslej. Evropska stopnja brezposelnosti je v februarju ostala nespremenjena pri 11,9 odstotka, medtem ko je nemška zrasla za 0,1, na 5,1 odstotka nasproti mesecu januarju. Nemčija je pomemben uvoznik ruskih energentov, zato se tudi na nemškem delniškem indeksu DAX kaže povečana volatilnost, medtem pa nemški gospodarstveniki trenutno še niso preveč zaskrbljeni, saj je kazalnik IFO pokazal na njihovo še vedno optimistično razpoloženje, sicer res nekoliko manjše kot v prejšnji objavi. Inflacija v območju evra še naprej pada, saj podatki za marec kažejo na 0,5-odstotno inflacijo na letni ravni, kar dodatno povečuje verjetnost, da bi evropska centralna banka lahko uporabila podobne mehanizme monetarne politike, kot jih je imela zadnja leta ameriška centralna banka.

Največjo volatilnost v minulem mesecu so doživele evropske borze, skupaj z nemško. V zadnjem obdobju so se v primerjavi z delniškimi stabilneje izkazali dolžniški finančni instrumenti.