Ročno delo v trajen spomin

Da bi bilo ročno delo trajen spomin, bomo tokrat predstavili okraševanje obstojnih jajčk iz gladke plastike in stiropora, ki nam lahko prostor krasijo še vse leto.Jajca iz gladke plastike so votla ter lahka in zato primerna za visečo dekoracijo. Lahko jih barvate ali nanje lepite okraske. Če želite, da bo izdelek trajen in da se barva na gladki površini ne bo okrušila, jih pred delom obrusite z brusnim papirjem, na koncu pa zaščitite z lakom na vodni osnovi. Za jajca iz stiropora se odločite, če boste nanje zatikali kose tekstila, jih okraševali z maso za modeliranje, jih barvali ali okraševali s tehniko decoupage ali servietno tehniko, kot kaže primer.

Tehnika decoupage

Za osnovo izberite jajce iz gladke plastike ali stiropora in različne vzorce papirja Decoupage, ki je izredno tanek, a močan. Na jajce nanesite lepilo za servietno tehniko ali močnejše lepilo za decoupage in nanj položite izbrani vzorec. V nasprotju s servietki, se pri tej tehniki papir ne razteguje, zato si obliko in velikost posameznega dela lahko že poprej pripravite. Ko pritrdite vse kose in se lepilo pod papirjem posuši, čez celotno površino nanesite še en sloj lepila, ki je hkrati lak. Ta bo dodatno zaščitil površino izdelka.

Da zakrijete stike med papirji, po črti nanesite univerzalno lepilo in nanj potresite bleščice ali drobne kamenčke. Jajčkom lahko na koncu naredite tudi podstavke. Zadoščal bo nizek tulec iz kartona, na katerega postavite svoj izdelek in ga razstavite na vidnem mestu.

Tanja Rudolf

e-pošta: svetidej@siol.net, www.svetidej.si