»Da se bomo počutili čim bolj udobno, mora biti prostor čim bolj odprt,« pravi Nataša Pevc iz podjetja PEVCarhitekti. »Notranja oprema naj bo oblikovana estetsko in združena s celotno podobo doma. V celoti mora biti usklajena – tako pohištvo, talne in stenske obloge kot notranja vrata, okenske police in dekoracija. Izbira stila je odvisna želja vsakega posameznika. Lahko je rustikalen, moderen, tehnološki ali minimalističen, pomembno je predvsem, da bivalni prostor zadovolji naša pričakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu.«

Vizualno usklajeni pohištveni elementi

Vse elemente pohištva vizualno uskladimo. Prostor naj bo še vedno odprt, ostati pa bi nam moralo tudi dovolj prostega prostora za prehajanje iz enega območja v drugega. Če nekateri predeli potrebujejo več zasebnosti, uporabimo pregradne zaslone, še najbolje odprte omare s policami, ki ne obtežijo prostora. Jedilnico določimo s pomočjo jedilne mize in stolov ali pa jo nadomestimo z jedilnim pultom v podaljšku kuhinje. V dnevni sobi potrebujemo sedežno garnituro primerne oblike, omaro za televizor, odprte police in večnamensko klubsko mizico. Oprema naj bo minimalistična.

»Oblika kuhinje je odvisna od tlorisa oziroma prostorskih možnosti,« nadaljuje Nataša Pevc. »Najbolj funkcionalna je v obliki črke U, saj omogoča najkrajše poti za pripravo hrane. Za velike prostore je primerna v obliki črke L oziroma kotna postavitev, ki se uporablja najpogosteje. Obliki s polotokom (s krajšo stranico ob steni) in z otokom (v sredini prostora) sta zelo odprti in primerni za druženje, zanju pa potrebujemo večji prostor.« Nove kuhinje so zasnovane tako, da se s posameznimi elementi, kot so jedilni pulti, klopi in nizke omarice, nadaljujejo v dnevni prostor.

Kakovostni materiali in tople barve

Materiali in barve naj se v skupnem bivalnem prostoru skladno dopolnjujejo. Materiali naj bodo kakovostni. Najpogosteje se uporablja les v masivni in furnirani izvedbi. Končna obdelava je lahko barva in lak v mat, polsijajni ali visoko sijajni izvedbi. Pri izboru barv se je smiselno omejiti na eno osnovno in eno, največ dve dodatni barvi, pri tem pa je treba upoštevati, da topli barvni toni dajejo občutek udobja in domačnosti. Uporabimo lahko tudi močnejše barvne poudarke na posameznih elementih pohištva ali dekorativne predmete živahnejših barv. Talne obloge naj bodo enotne, najboljša izbira je parket. Izbrati je treba trdo vrsto lesa, ki ga zaščitimo z visoko kakovostnim lakom. Po tleh lahko položimo tudi ploščice v videzu lesa, ki jih zlahka čistimo.

Tudi osvetlitvi v kuhinji je treba posvetiti posebno pozornost. Zelo pomembna je dobra osvetlitev delovnih površin, zato namestimo luči pod visečimi omaricami, kjer teh nimamo, pa stenske luči nad pultom. »Izbiramo lahko med ploskovno osvetlitvijo, ki osvetli celotno delovno površino, točkovno z več posameznimi lučmi in palično osvetlitvijo različnih oblik in dolžin. Za splošno osvetlitev uporabljamo stropne luči, kuhalno ploščo pa osvetljujemo z lučmi v napi. Dodatno lahko osvetlimo tudi notranjost visečih omaric, ki ustvarijo zanimive učinke. Zelo pomembno je, da izbiramo takšne luči, ki se z lahkoto čistijo,« pravi Nataša Pevc.

Pravilno razporejena razsvetljava

Najboljšo osvetlitev jedilne mize dosežemo z visečo lučjo na sredini, ki je primerne velikosti glede na površino mize. Svetloba v dnevno sobi pa naj bo v nasprotju s kuhinjskim delom umirjena, splošna in ambientalna. Zato poleg stropnih luči izberemo še stenske in stoječe svetilke. Osvetlimo lahko tudi dekorativne predmete, predvsem slike in predmete na policah. Svetlobo lahko po potrebi uravnavamo in usmerjamo glede na naše aktivnosti v prostoru in želeno vzdušje, na primer za branje, gledanje televizije, družabne igre … Pomembno je, da so luči v prostoru pravilno razporejene, usmerjene in po potrebi zasenčene.