Preizkus treh vrtnih kosilnic Makita je potrdil, da zna ta japonski proizvajalec izdelati okretne kosilnice ne glede na njihovo velikost in težo. Pri majhni baterijski kosilnici DLM380 nas okretnost seveda ni skrbela, prijetno pa smo bili presenečeni nad vodljivostjo velike Makite PLM5600. Zaradi velikega kosišča (56 cm) te kosilnice smo od slabih 40 kilogramov težke kosilnice Makita PLM5600 veliko pričakovali predvsem na večjih površinah.

Hitro tudi na velikih površinah

Za košnjo smo izbrali sadovnjak na ravnini in krajšo, a precej strmo dovozno pot. Na ravnini nam je s tremi prestavami omogočala, da smo hitrost košnje prilagodili sebi in terenu, zaradi širokega kosišča pa tudi velike površine obdelali hitro. Makita model PLM5600 priporoča za površine do 2200 kvadratnih metrov, ob tem pa smo dobili vtis, da kosilnice ne zmoti niti kakšna ovira. V velikem sadovnjaku je košnja okrog dreves potekala brez posebnega napora, za kar se gre verjetno v zahvaliti predvsem odličnemu ročaju. Ta je nastavljiv po višini, predvsem pa zelo širok, tako da imamo kosilnico zares trdno v rokah, pa tudi pri manevriranju njena velikostne povzroča težav.

Na istem terenu smo kosili tudi z vrtno kosilnico brez pogona Makita PLM4627. Na ravnini pogona nismo pogrešali, na klancu pa bi bil ta še kako potreben. Kosilnice brez pogona seveda niso namenjene košnji v strmem terenu, zato ji tega ne gre zameriti. Pohvaliti pa gre možnost nastavljanja hitrosti meča za košnjo, s katero sta opremljeni obe kosilnici. Košnjo lahko tako še bolj prilagodimo rastju, ta funkcija pa je uporabna tudi pri delu v urbanem okolju, saj lahko s počasnejšim nožem občutno zmanjšamo hrup, omembe vredna je tudi manjša poraba.

Koši za pobiranje trave, seti za mulčenje in stranski izmet

Vsem trem kosilnicam, ki smo jih preizkusili, so priloženi koši za zbiranje trave. Motorni imata še set za mulčenje, večja pa tudi nastavek za stranski izmet. S kakovostjo košev smo bili zadovoljni – vsi so izdelani iz plastike in platna s kovinskimi ojačitvami. Motorni kosilnici imata v loputi nad košem prozorno okence za nadzor količine trave v košu, pri praznjenju pa pride prav tudi večja odprtina pod loputo.

Pri košu akumulatorske kosilnice je za preverjanje polnosti namenjena loputa na zadnji strani, ki jo tok zraka med košnjo, dokler koš ni napolnjen, ohranja v dvignjenem položaju. In da ne pozabimo – vse tri kosilnice imajo centralni sistem določanja višine košnje, kar pomeni, da višino nastavimo z eno ročico. Na akumulatorski lahko izbiramo med šestimi višinami, pri Makiti PLM4627 med sedmimi, pri Makiti PLM5600 pa med osmimi.

Vodljiva in prijazna do okolja

Pri akumulatorski kosilnici nas je najbolj zanimala avtonomija baterij. Kosilnica za delovanje potrebuje dve 18-voltni bateriji, glede na naše izkušnje na testu pa polni bateriji zadoščata za dobrih 150 kvadratnih metrov oziroma slabo uro dela z vključenim praznjenjem koša. V tem času lahko napolnimo nov set baterij, torej za nemoteno delo potrebujemo štiri akumulatorje. Akumulatorske kosilnice pač niso namenjene košnji večjih površin (zato tudi 38 centimetrov širok rez), na katerih se je bolj smiselno odločiti za motorno.

Preizkuševalcem pa se je Makita DLM380 priljubila predvsem zaradi majhne teže, tehta manj kot 17 kilogramov, in okretnosti. Ker je tiha, je primerna za redno nego manjših travnatih površin v urbanih naseljih, ker je lahka in majhna, pa je praktična tudi za uporabo na različnih lokacijah. Odločitev zanjo bo lažja, če že uporabljamo katero izmed Makitinih 18-voltnih Li-ion orodij, saj so adapterji uporabni na različnih napravah. S primernim adapterjem jih lahko uporabljamo tudi na 36-voltnih orodjih, s čimer so možnosti uporabe občutno širše.Pri tehtanju smiselnosti nakupa akumulatorske naprave je treba razmišljati dolgoročno. Zdaj morda potrebujete vrtno kosilnico, čez kakšno leto pa boste morda posodobili vrtne škarje ali kos ročnega orodja. Z zaupanjem v kakovostno znamko si boste tako sčasoma ustvarili zanesljivo zbirko orodja in naprav za delo na vrtu in delavnici.