Trojni učinek

Za učinkovito varstvo pred požarom je ključen zanesljiv sistem in ampule Bonpet to so. Ampule Bonpet izdeluje trboveljsko podjetje Bonpet Systems, d.  o. o., način, na katerega gasijo, pa ne bi mogel biti bolj preprost. Nameščene so nad mesta, kjer bi lahko izbruhnil požar – na primer nad štedilnik v kuhinji. Med pripravo kosila se vname olje, ognja pa nam ne uspe pogasiti. Gasilna tekočina v ampulah nad ognjem se se zaradi plamenov in povišanja temperature razširi do te mere, da steklo ampule poči in tekočina se razširi po prostoru kjer brez dodatne škode pogasi ogenj. Ampule Bonpet gasijo s trojnim učinkom – zaradi termične razgradnje tekočine se sprošča ogljikov dioksid, ki izpodriva kisik, hkrati pa nastopi močan ohlajevalni učinek, ki površino ohladi, prekrije pa jo tudi posebna emulzija, ki preprečuje ponoven vžig. Predvsem ohlajevalni učinek je tista prednost, ki postavlja gasilno tekočino Bonpet nad druge načine gašenja.

Ampule Bonpet se največkrat uporabljajo kot preventivno sredstvo v kuhinjah (primerne so za gašenje olja), pogosto tudi v kurilnicah hiš in v strojnicah vodnih plovil. Ampule imajo namreč certifikate za uporabo v navtiki, njihovo korist pa priznava tudi večina slovenskih zavarovalnic, saj ob njihovi uporabi navadno ponujajo popust pri zavarovanju. Njihovo delovanje je najbolj učinkovito v majhnih zaprtih prostorih, kot so električne omarice, strojnice plovil ali kurilnice. Gasilna tekočina se pri razbitju ampule sicer razširi približno dva metra stran, proizvajalec pa navaja da ampula zanesljivo pogasi volumen do 8m3. Omeniti velja, da gasilna tekočina Bonpet ne poškoduje gašene površine, tudi na električnih napravah ne povzroči iskrenja ali kratkih stikov.

Neomejena življenjska doba

Gasilne ampule lahko uporabljamo tudi ročno, tako da jih preprosto vržemo v ogenj. Trideset centimetrov dolge ampule, ki tehtajo približno kilogram, so zato pogosta oprema varnostnikov, ki z uporabo ampule posredujejo hitreje, kot če bi iskali gasilni aparat. Gasilna tekočina, ki je v ampulah, se sicer uporablja tudi v običajnih gasilnikih, pa tudi v gasilnih prikolicah za podjetja, stabilnih gasilnih sistemih in gasilnih sprejih Bonpet. Tudi pri nas se uveljavljajo manjši stabilni sistemi za javne kuhinje. Po načinu delovanja se ti ne razlikujejo bistveno od večjih sistemov, le da je kapaciteta gasilne tekočine manjša. Navadno je v sistemu dvanajst litrov tekočine, ki se ob povišanju temperature skozi šobe sprosti v prostor in pogasi ogenj. Zaradi že omenjenega hladilnega učinka in možnosti gašenja gorečega olja je gasilna tekočina navadno najboljša izbira za gasilno sredstvo, poleg tega pa je tudi cenejša od nekaterih primerljivih snovi. Zaradi enostavnega delovanja – sistem sproži previsoka temperatura v prostoru – je možnost lažnih alarmov tako rekoč izničena, prav tako pa tudi morebitna vlaga, udarci ali prah ne morejo vplivati na delovanje sistema. Ampule in stabilni sistemi skoraj ne zahtevajo vzdrževanja, zaradi preproste izdelave pa imajo tako ampule kot večji in manjši stabilni sistemi tako rekoč neomejeno življenjsko dobo. Ampule Bonpet lahko učinkovito nadomestijo vodne razpršilce (sprinklerje), kadar je izvedba takšnega sistema predraga ali prezahtevna (na primer na starejših objektih).

Ne glede na vaš odnos do požarne varnosti ne pozabite na previdnost in preventivno naravnanost. Ustrezno nameščeni gasilni aparati ali ampule ter pravilno vzdrževane in nameščene električne ali druge naprave so zagotovo prvi korak k požarni varnosti. Delovanje ampul Bonpet je v primeru požara samodejno, a ne pozabite da je tudi pri avtomatskih napravah znanje o ravnanju v primeru požara še kako nujno. (jb)