Za uspešno kaljenje potrebuje seme zadostno vlago ter primerno temperaturo. Pogosto pozabljamo, da seme kali v zemlji, zato je bolj kot temperatura zraka pomembna temperatura zemlje. Idealna temperatura za kaljenje semen vseh vrtnin je približno 20 stopinj C, na začetku pomladi pa je temperatura prsti redko višja kot 5 stopinj C. Težka in vlažna prst se segreva počasneje od peščene prsti, ki pa se ponoči, ko temperatura zraka pade, tudi hitreje ohladi. Nenapisano spomladansko pravilo je, da s setvami na prostem ne gre hiteti. Semena zaradi temperaturnih nihanj morda ne bodo vzklila, če pa že bodo, bodo takšne rastline zaradi povečane porabe energije izčrpane in zato bolj občutljive za bolezni in škodljivce.

Zanesljiva pot do zdravih posevkov

A obstaja zanesljiva rešitev, ki poskrbi za modro vrtnarjenje. Ohranjanje konstantne temperature prsti dosežemo z uporabo vrtnih termokopren. Z njimi pokrijemo tla že pred setvijo, da se prst ogreje, učinek pa je še boljši, če uporabimo temno vrtno termokopreno, ki zemljo ogreje še hitreje.

Vestni vrtnarji imate že v marcu pripravljene sadike, ki ste jih vzgojili v lončkih v toplejših prostorih. Zdaj je čas, da jih postavite na svetlejše mesto, najbolje na vrt, vendar v zavetno lego. Če nimate rastlinjaka, jih pokrijte z vrtno termokopreno. Podnevi, ko je spomladansko sonce dovolj močno, pa pustite, da jih greje samo.

Prednosti vrtnih termokopren

Uporaba vrtnih termokopren v sadjarstvu in vrtnarstvu se je v zadnjih letih zelo razširila. Ustvarjajo namreč optimalno mikroklimo in ne ovirajo normalnega pretoka zraka, svetlobe in vlažnosti, kar omogoča pospešeno in obilnejšo naravno rast rastlin. Termokoprene tudi ščitijo pred pozebo rastline zgodaj spomladi, ko mlade posevke zavarujemo pred hladnimi nočmi. Ko se temperature ozračja dvignejo, pa termokoprene rastline varujejo pred izgubo vlažnosti, izsušitvijo in zaskorjenjem tal. Posevke in rastoče rastline vrtne termokoprene varujejo tudi pred razraščanjem plevelov, pred škodljivci in ptiči, možna pa je tudi zaščita pred vetrom, erozijo tal ter zaščita pred točo in neurji.

Z letnimi vrtnarskimi termokoprenami, ki jih pogosto imenujemo kar po najbolj poznanih (Vrteks), prekrivamo posevke v rastlinjakih, tunelih in toplih gredah, seveda pa rastlinam čez dan po potrebi še omogočamo prezračevanje. Z ohlapnim polaganjem kopren čez vrtne grede omogočimo dovolj prostora za rast in razvoj rastlin, ob robovih pa jih pritrdimo na podlago s pritrdilnimi klini.

Ekološko vrtnarjenje

Vrtne koprene so odlične za ekološko vrtnarjenje, saj ne zagotavljajo le boljše in bolj zdrave letine, ampak tudi zmanjšujejo potrebo po dodajanju kemičnih zaščitnih sredstev in okopavanju rastlin, dodatno pa ohranjajo vlažnost tal, zaradi česar vrtnarjenje zahteva manjšo porabo vode. Termokoprene Vrteks so ekološko neoporečna zaščita rastlin pred insekti in drugimi rastlinskimi škodljivci. Za vzgojo rastlin tako ni potrebna uporaba kemikalij.

Termokoprene uporabimo takoj po setvi, saditvi ali presaditvi, ko so rastline najbolj potrebne zaščite in boljših razmer za uspešno rast. S termokoprenami pokrivamo kulture, kot so solatnice, kapusnice, korenje, peteršilj, redkev, paradižnik, paprika, kumarice, koleraba, špinača, zgodnji krompir, vse vrste zelišč in seveda tudi vse vrste rož in okrasnih rastlin.

Rastline med cvetenjem odkrivamo, da se oprašijo. Odkrivamo jih tudi ob morebitnem okopavanju ali rahljanju zemlje.