Organizatorji so veliko pozornosti namenili prepričevanju, da Radenci niso tako oddaljeni od številnih slovenskih mest, kot večkrat poslušajo očitke. Predstavili so izračun, po katerem je od Pomurja najbolj oddaljen Koper, in sicer tri ure vožnje z avtom, medtem ko naj bi prebivalci metropole do Radencev potrebovali uro in tri četrt. To pomeni, da če želijo pripotovati na start ob 7.30, da se lahko v miru pripravijo na start, ki bo ob 9. uri, se morajo iz Ljubljane odpraviti četrt pred šesto uro zjutraj. Organizatorji so ostali zvesti tradiciji, da bo maraton potekal tretjo majsko soboto, kar pomeni, da bo letos na sporedu 17. maja.

»Ponosno lahko povem, da imamo na startni listi že dober mesec pred maratonom prijavljene tekmovalce iz 15 držav, med katerimi so Brazilija, Kitajska, Turčija, Velika Britanija. Tudi letos računamo na rekordno udeležbo po številu udeležencev, naš cilj pa je tudi nov rekord maratona,« je uvodoma povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora, ki je postregel še z nekaterimi številkami. »Računamo, da bomo imeli okrog deset tisoč aktivnih udeležencev prireditve, vseh prisotnih pa dvakrat toliko. Če računamo, da imajo Radenci 3500 duš, lahko hitro izračunamo, da gre za izjemno velik dogodek, daleč največji na tem delu Evrope.«

Marko Pintarič, sekretar organizacijskega odbora, je uvodoma povedal, da so od letos naprej vse proge certificirane od Mednarodne atletske organizacije (IAAF), medtem ko sta bili pred tem le preizkušnji v maratonu in polmaratonu. »Čeprav se je izkazalo, da je desetkilometrska proga za 170 metrov daljša, preizkušnja na 5,5 kilometra pa 170 metrov krajša, smo se vseeno odločili, da bosta obe razdalji ostali prvotno imenovani,« je pojasnil Pintarič.

Maraton v Radencih bo letos štel za državno prvenstvo v najdaljši olimpijski tekaški preizkušnji, organizatorji pa so ponosno napovedali, da bo na startu zanesljivo Tone Kosmač, ki bo lovil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Pekingu. Če gre verjeti obljubam, bo Kosmačev največji tekmec lani drugouvrščeni Kenijec Micah Kiplagat Samoei, ki poleg zmage v Radencih napoveduje tudi rekord proge. Do tega naj bi mu pomagal z narekovanjem tempa rojak Hillary Mutai. Glede na to, da se vsi maratonci ne bodo borili z rekordom proge, temveč bodo tekmovali sami s seboj, kar je eno dveh gesel tradicionalne pomurske prireditve, se bodo lahko na progi priključili trem narekovalcem tempa. Ti bodo tekli za čas, ki bo znašal deset, 30 in 50 minut nad tremi urami. Limitni čas prvega od dveh krogov velikega maratona bo znašal dve uri in 15 minut.

Novost prijav na letošnji pomurski tekaški praznik je, da morajo biti vse oddane prek spleta, do 22. aprila pa bo mogoče plačati precej manj kot po tem datumu. Kdor bo imel po tekaških preizkušnjah v večernih urah še toliko moči, da bo lahko poslušal dobro glasbo in se družil z utrujenimi osebnimi zmagovalci in navijači, bo lahko v Radencih po 21. uri poslušal koncert skupine Tabu.

Organizatorji so včeraj povabili tudi na kolesarski maraton, ki bo 1. junija, traso, lepote krajev in organizacijo pa je na tiskovni konferenci hvalil Andrej Hauptman.