ACH Volley je znova državni prvak, s čimer je potrdil, da mu kljub številnim težavam vsaj v domovini ni nihče kos. Panvita Pomgrad iz Murske Sobote je limit dosegla z uvrstitvijo v finale ter v njem prejela lepo nagrado z zmago na uvodnem dvoboju ter z dvema osvojenima nizoma na tretji in četrti tekmi. ACH Volley je z državnim naslovom tudi rahlo zabrisal črno piko, ki jo je pozimi dobil v slovenskem pokalu, ko je izgubil v polfinalu. »Celotna sezona je bila zelo turbulentna. Nikoli več si ne želim takšne sezone in je ne privoščim nikomur, saj smo skoraj razpadli, a kljub temu postali državni prvaki,« je povedal trener ljubljanske zasedbe Luka Slabe.

Zraven ni bilo niti predsednika niti direktorja

Da se bo moralo pri ACH Volleyju v prihodnje nekaj spremeniti, je jasno že nekaj časa, saj je v klubu preprosto preveč nezadovoljnih ljudi. Vprašanje je zdaj zgolj to, kako velike bodo spremembe. »Nedvomno je to eden najbolj pomembnih državnih naslovov, kajti z njim smo upravi kluba omogočili boj za sredstva, ki lahko rešijo obstoj kluba. Decembra smo bili tik pred tem, da nas nekaj ljudi iz moštva odide, toda odločili smo se, da bomo pomagali klubu. Veliko smo tvegali, ampak smo zdržali,« je dejal Slabe, ki mu je na duši ležalo precej stvari. »Krvosesi in hijene so nas vseskozi napadali, a mi se nismo dali,« je najprej vrgel kost, zajel sapo in nadaljeval. »To so ljudje, ki želijo slabo ACH Volleyju. Vseskozi nas pljuvajo, a pozabljajo, kaj vse je ACH dal slovenski odbojki. Naj pljuvajo po meni, toda moje fante naj pustijo pri miru. Veliko bolje bi bilo, če bi prišli na tekmo, da navijajo, kot pa da samo šinfajo. Na žalost imamo veliko ljudi, ki so proti nam, a tako pač je.«

Številni igralci in trener ljubljanskega kluba ne skrivajo, da pri ACH Volleyju ne želijo več sodelovati, vsaj ne v takšni situaciji. »Moji agentje se pogovarjajo s klubi iz tujine. Imam majhne otroke in bi najraje nadaljeval v Ljubljani, toda najprej mora uprava kluba ugotoviti, kakšne so njihove prihodnje zmožnosti. Zdaj si bom vzel nekaj dni počitka, nato pa bom vse misli usmeril k reprezentanci. Vmes bom skušal s svojimi agenti priti do najboljše rešitve. Vem, da bo težko v tujini, še posebno za tako mladega trenerja, kot sem jaz,« je razkril Slabe. Morda je kdo mislil, da bo ostalo neopaženo, toda v Murski Soboti včeraj ni bilo niti predsednika ACH Volleyja Rasta Oderlapa niti športnega direktorja Aleša Jerale. Se morda skrivata pred javnostjo? Ali celo pred igralci in trenerji? Da situacija vendarle ni tako huda, je potrdil Slabe. »Vem, da je gospod Jerala res bolan in je že ves teden v postelji. Za gospoda Oderlapa pa se ve, da ima pomembno pozicijo v svoji službi in ima veliko dela pri reševanju podjetja ACH,« je povedal.

Fujs bi prevzel, a tudi živel

Na izhodnih vratih je tudi kapetan Andrej Flajs, ki se je večji del sezone mučil z bolečinami v kolenu. »Delal sem veliko terapij, vadil v fitnesu in počival, zato so bolečine februarja izginile. Toda, ko sem se spet vrnil v tekmovalni ritem, so bolečine spet enake kot pred tem,« je razložil Flajs, ki se je s selektorjem Slabetom dogovoril, da bo izpustil reprezentančno evropsko ligo. »Star sem 31 let, odbojko bi rad igral še nekaj let, za kar pa je osnovni pogoj, da imam zdravo telo,« je rekel. »Moja pogodba z ACH Volleyjem se končuje, trenutno pa v Sloveniji ne bi hotel iti v noben drug klub. Izzive bom iskal v tujini, a ni še nič dogovorjeno. Jasno je, da ACH Volley ni več sposoben plačevati takšne ekipe, kot jo je imel lani ali letos. Dal bom priložnost drugim mlajšim sprejemalcem v Sloveniji, ki si zaslužijo priložnosti pri ACH, ki je kljub vsemu še vedno najbolje organiziran klub v državi. Mene zdaj vleče v Francijo ali Italijo, predvsem pa tja, kjer so stvari bolj urejene.«

Navzlic porazu v finalu so bili zadovoljni tudi pri Panviti. Ponosno so prevzeli srebrno kolajno, saj se zavedajo, da nimajo profesionalnega kluba. »Po devetnajstih letih smo se spet uvrstili v finale. Bili smo blizu temu, da bi vzeli skalp ACH Volleyju, a nam je to uspelo zgolj na eni tekmi,« je rekel trener Panvite Dejan Fujs. Ker je Slabe tik pred odhodom iz ACH Volleyja, bodo morali v Ljubljani poiskati novega strokovnjaka. In kdo je bolj primeren za naslednika kot trener drugega najboljšega kluba v državi? »Zagotovo je izziv za vsakega trenerja, da prevzame takšno ekipo, toda od nečesa je treba živeti. Kolikor vem, situacija pri ACH Volleyju ni rožnata, zato težko kar koli rečem,« je razkril nekdanji slovenski reprezentant, ki je leta 1995 blestel pri znameniti zmagi Slovenije nad bogato Rusijo, zdaj pa svoje znanje dokazuje tudi kot trener.