Najbolj je razočarala izbrana vrsta, v kateri so pred EP na Danskem razmišljali celo o kolajni, nato pa se ni uvrstila niti v izločilne boje. Brez presežka je ostala tudi nekaj mesecev pozneje v Nišu na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Kljub vsem rezultatskim neuspehom je paradoksalno, da ima prav moška reprezentanca od vseh ravni slovenske odbojke najboljše temelje za uspešnost v prihodnosti. Nosilci igre so aktivni v najboljših evropskih ligah, zato je kakovost nesporna. Bolj problematično je, da tam nimajo ključnih vlog, zato ne znajo prevzeti odgovornosti v reprezentanci. Kljub temu bodo imeli nove priložnosti za dokazovanje že v nekaj tednih.

Zgolj eno zmago so zbrali odbojkarji ACH Volleyja v ligi prvakov, a glede na vse težave s plačilno nedisciplino uprave kluba je še to veliko. Plače v prvih mesecih leta 2014 so sicer ponovno na bančnih računih igralcev in trenerjev, toda zaostalih obveznosti je ogromno. Hkrati ni treba biti ravno jasnovidec, da veš, da uprava tudi v novi sezoni ne bo imela konkurenčnega moštva za evropsko elito. Vsi odgovorni si morajo ob tem izprašati vest, ali je vredno v Sloveniji spremljati najboljše odbojkarje na svetu zgolj za tri večere, domači igralci pa morajo nato živeti od praznih obljub skoraj vse leto.

Nič boljše ni v drugih slovenskih kolektivih, ki so se zaradi denarnih težav vrnili k osnovam, saj ogrodje moštev ponovno sestavljajo lokalni fantje. Priložnost med člani je dobilo precej kadetov in mladincev, s čimer se je povečala njihova obremenjenost na začetku kariere, a na drugi strani je na površje prišlo nekaj imen, ki imajo potencial, da postanejo nosilci reprezentance. Predvsem velja to za Jureta Okrogliča iz Salonita in Tončka Šterna iz Calcita.