Sklepno dejanje vsake hokejske sezone vedno pripada članski reprezentančni selekciji. Ta je v tej zimi že pripravila pravljico na olimpijskih igrah v Sočiju, a zelo pomemben bo tudi prihajajoči izziv v drugem kakovostnem razredu, ko bodo risi v oddaljeni Južni Koreji iskali vnovično pot med elito. Turnir v Goyangu blizu Seula se bo začel v nedeljo, izbrana vrsta pa bo z brniškega letališča danes odpotovala na azijsko celino, kjer se bo s prizoriščem prvič spoznala jutri popoldne. Mimogrede, Madžari in Avstrijci, ki bodo v Koreji praviloma najtrši oreh za napredovanje, so na pot krenili že dan prej.

Južnokorejska preizkušnja bo tudi zadnji test za selektorja Matjaža Kopitarja pred iztekom sedanje štiriletne pogodbe. Kopitar še ni javno povedal, ali bo podaljšal mandat, bo pa končni izid v Goyangu vsekakor vplival na njegovo odločitev. Po včerajšnjem zadnjem treningu na Jesenicah je bilo opaziti, kako resno je vzel novo nalogo, ki ga čaka v Aziji. Glede na njegov karakter ni presenetljivo, da ima številne skrbi. »Najbolj me muči, da niti ne vemo, kam pravzaprav gremo. Zdaj bomo prvič igrali pomembno tekmovanje v Južni Koreji. Skrbi me, kakšno infrastrukturo imajo, kje bomo nastanjeni, navsezadnje kaj bomo jedli. Ampak tistih ljudi z obrobja to ne bo zanimalo, zato moramo odmisliti vse, kar ni neposredno povezano z igriščem,« je razložil.

Ograjenšek doma, v Korejo gre Leber

Včeraj dopoldne je Kopitar objavil končni seznam potnikov. Reprezentanca je v primerjavi z zadnjim nastopom v Sočiju občutno okrnjena, saj manjka kar osem nepogrešljivih mož iz zadnjega obdobja, vendar se ob tej omembi selektor namršči. »Vseskozi govorimo o tem, kdo vse bo manjkal. Raje se posvetimo tistim, ki so tukaj. Njim moramo zaupati in pomagati, da bodo čim boljši. Nekateri bodo prvič spoznali, kaj pomeni imeti večje breme, nekateri pa bodo sploh prvič igrali za Slovenijo. Ne smemo bežati od odgovornosti – le napredovanje v skupino A bo za nas uspeh,« je jasen poglavar klopi.

S seznama povabljencev je nazadnje prečrtal branilca Miho Logarja in napadalca Kena Ograjenška. Prvi je ostal doma predvsem zaradi neizkušenosti, saj s članskim hokejem doslej še ni imel dovolj stika, drugi pa je izpadel zaradi »taktičnih odločitev«, kot se je izrazil Kopitar. Zanimivo, da selektor v tej zasedbi ni našel prostora niti za enega od obetavne trojice pri Olimpiji, saj sta v zadnji sezoni poleg Ograjenška izstopala še Gregor Koblar in Žiga Pešut. Namesto omenjenih zdaj v Korejo potuje manj znani Mariborčan Rok Leber, ki se pozimi ni prav dosti naigral, medtem ko je Ograjenšek izraziteje opozoril nase tako v EBEL kot v finalu državnega prvenstva, kjer je bil s petimi goli proti Jesenicam okronan za kralja končnice.

Ob odsotnosti prvega vratarja Roberta Kristana sta glavna kandidata za njegovega namestnika Luka Gračnar in Andrej Hočevar. Za zdaj še ni uradno znano, komu bo selektor zaupal ključe slovenskih vrat, a gre iz naslednjih besed vendarle razbrati, komu v tem trenutku bolj zaupa: »Gračnar je mlad in talentiran vratar, Krošelj še nima reprezentančnih izkušenj na prvenstvih, Hočevar pa je že dvakrat zmagal v diviziji I.« Najverjetnejši scenarij je torej, da bo Matjaž Kopitar v nedeljo proti Japonski začel v vratih z Andrejem Hočevarjem in se nato postopoma odločal za morebitne spremembe.

Zgodba Žige Panceta s srečnim koncem

Vidnejšo vlogo v zdajšnji reprezentančni zasedbi pa si lahko obeta Žiga Pance, ki je v nedeljo postal veliki junak v EBEL, ko je z zlatim golom odločil zadnjo tekmo finala. Včeraj so v Bolzanu pripravili veličasten sprejem za hokejiste, ki pa ga je moral zaradi reprezentančnih obveznosti izpustiti. Kot je rekel, za zdaj še ni imel časa strniti vseh misli. »Zaključek je bil resnično fenomenalen! Niti v najlepših sanjah si nisem predstavljal, da se bo tako izteklo. A zdaj sem že v novem okolju, hitro bo treba misli usmeriti v izpolnitev reprezentančnega cilja,« je povedal po treningu v Podmežakli, ko je med intervjujem prejemal čestitke z vseh strani. Roko so mu med drugim stisnili tudi nekdanji ljubljanski hokejisti Andrej Vidmar in brata Vnuk, ki so zvečer odigrali veteranski derbi.

Zgodba Žige Panceta v tej sezoni je še toliko bolj posebna, ker vso jesen ni imel urejenega klubskega statusa, potem ko mu je direktor Olimpije Matjaž Sekelj ponujal zelo nizko pogodbo glede na njegove sposobnosti. Pance je zaradi tega postal še eden od prehitro izgubljenih sinov Tivolija, a mučno čakanje na novega delodajalca je vendarle dobilo srečen konec. Morda bo po svetovnem prvenstvu podaljšal sodelovanje z Bolzanom, saj pravi, da ga v Italiji spoštujeta tako klubsko vodstvo kot trenerski štab. »Res pa je, da se nisem še z nikomer pogovarjal, saj se je po finalu vse odvijalo zelo hitro. Takoj sem moral pripraviti prtljago in oditi v domovino, zagotovo pa se bom vrnil v Bolzano po končanem turnirju v Južni Koreji. Takrat bo tudi več časa za resen razmislek,« je sklenil.