V finalu španskega pokala bo tretjič v tej sezoni na sporedu el clasico. Če Barcelona izgubi še dvoboj z Realom iz Madrida, bo v le enem tednu zapravila možnosti za naslov v vseh treh tekmovanjih, v katerih nastopa. Katalonci lahko upanje gradijo vsaj na dejstvu, da so na obeh tekmah proti Realu v tej sezoni zmagali, prav v Madridu so si pred tedni za nekaj časa rešili kožo. Tudi Real ni brez težav. Privržence belega baleta skrbi predvsem, ali bo Gareth Bale dovolj dobro nadomestil Cristiana Ronalda, ki zaradi poškodbe ne bo igral. Tekma bo danes ob 21.30 v Valencii.

Na trenerja Barcelone Gerarda Tata Martina se je vsul plaz kritik. Očitajo mu slabo pripravo na tekme in nerazumljive taktične poteze in tudi, da je trener Barcelone postal le, ker je tako želel Lionel Messi oziroma njegova družina. Toda prav Messi je Martinova težava. Potem ko je na tekmi četrtfinala lige prvakov proti Atleticu iz Madrida pretekel le nekaj več kot šest kilometrov, so se začele špekulacije, ali to pomeni bojkot trenerja in ekipe. Nekdanji trener Atletica, Barcelone in Reala Radomir Antić je bil oster, ko je spregovoril o tej temi. Prepričan je, da je Messi na tak način izrazil nezadovoljstvo, ker je moral igrati na desnem krilu namesto v sredini, kjer je bil vajen tekmece preigravati v zadnjih letih. Obenem je tudi vprašanje, ali je bila ta taktična poteza posrečena.

Če bo Barcelona izgubila še danes, potem se lahko zgodi, da Martino Barcelono zapusti že pred koncem sezone. Tudi v primeru zmage je malo verjetno, da bi ostal. Španski mediji poročajo, da je že nekaj časa določeno, da odhaja, na njegovo mesto pa naj bi prišel trener Bourssie iz Dortmunda Jürgen Klopp, ki naj bi s seboj pripeljal še Marca Reusa. Tudi to je pisalo v telefonskem sporočilu, ki naj bi ga z neznanega naslova dobili nekateri člani kluba, Marca pa ga je objavila. V sporočilu piše tudi, da Messija v tej sezoni zanima le svetovno prvenstvo, zato naj ne bi bil motiviran za igranje v Barceloni, a naj bi obljubil, da bo prihodnje leto povsem motiviran, kar pa naj ne bi bilo všeč nekaterim njegovim soigralcem. To naj bi nakazovalo, da se po sezoni obeta revolucija.

Če vprašate Carlesa Puyola, ki se po sezoni poslavlja od Blaugrane, a bo zagotovo tudi po slovesu imel pomembno besedo, se to ne bi smelo zgoditi. »Sezone še ni konec. Prehod iz ene ere v drugo se že nekaj časa dogaja. Ne smemo začeti revolucije zaradi rezultatov. Športni direktor Andoni Zubizarreta mora imeti načrt in okrepiti položaje v ekipi, ki potrebujejo osvežitev. Toda ne smemo obupati nad ekipo, v kateri je veliko igralcev z ogromno znanja, ki lahko še veliko ponudijo,« je dejal Carles Puyol, ki bo drevi morda celo zaigral. Ker Gerrard Pique (mimogrede: Shakira mu ni naredila usluge, ko je dejala, da bo nekoč prva dama Barcelone, ker bo Pique predsednik kluba) ne bo nared, bo namreč skušal stisniti zobe in pomagati ekipi, vendar je vprašanje, ali mu bo poškodba to dovolila. Da bi ekipi dvignil moralo, jo je po porazu v Granadi obiskal predsednik Josep Maria Bartomeu in imel dvajsetminutni govor.

Medtem ko se pri Barceloni otepajo težav, je Realova barka bolj mirna. V igri za lovoriko so še v vseh treh tekmovanjih, čeprav ima v državnem prvenstvu Atletico lepo prednost. Drevi bodo pod manjšim pritiskom kot Barcelona, največja skrb pa bo odsotnost Cristiana Ronalda, ki v zadnjih dnevih ni treniral z ekipo. Vratar Iker Casillas, ki vrata Reala brani na pokalnih tekmah, je prepričan o uspehu. »Ne bo lahko. Toda verjamemo v svoje sposobnosti in da bo pokal končal v naših rokah. Deficita nam ne predstavlja le odsotnost Ronalda, ampak vseh poškodovanih igralcev, torej tudi Jeseja, Arbeloe, Marcela... Toda osredotočeni moramo biti na nogometaše, ki bodo igrali,« je dejal Iker Casillas, medtem ko je svoje mnenje o finalu pokala predstavil tudi trener Atletica Diego Simeone, ki je v vlogo favorita postavil Katalonce. »Zmagala bo Barcelona,« je dejal. Bomo videli, ali mu gre tudi pri napovedovanju rezultatov tako dobro kot pri sestavljanju taktike.