Največje rasti so bili minuli teden deležni delničarji Cinkarne Celje in Letrike, saj so se delnice obeh družb podražile za dobrih 10 odstotkov. Slednja je vlagatelje razveselila s pozitivno novico, da je z nemškim proizvajalcem motorjev Deutz podpisala petletno pogodbo o sodelovanju v skupni vrednosti več kot 140 milijonov evrov. Dodaten potencial se kaže tudi v morebitnem sodelovanju pri številnih drugih novih projektih Deutza na kitajskem trgu.

Med blue chipi so največ, skoraj šest odstotkov, pridobile delnice Zavarovalnice Triglav in teden končale pri 23,73 evra. Lani je zavarovalnica ustvarila 48,3 milijona evrov čistega dobička, kar je štiri odstotke manj kot leta 2012, a 15 odstotkov nad načrtovanim. Čisti dobiček skupine je znašal 69,9 milijona evrov, kar je pet odstotkov manj kot leta 2012.

Vlada je očitno že začela uresničevati napovedi, da nameravajo letos za krpanje proračunske luknje iz družb v državni lasti pobrati čim več dividend. Tako je Aerodrom Ljubljana objavil predlog za izplačilo dividend v višini 9,16 evra bruto na delnico, kar pomeni približno 20-odstotno dividendno donosnost. Delnice Aerodroma so se prejšnji teden podražile za 8,35 odstotka.

Krka, katere delnice so se vrnile na raven izpred začetka ukrajinske krize, je od podjetja AstraZenece zahtevala in tudi dobila odškodnino zaradi prepovedi prodaje Krkinega zdravila v Veliki Britaniji od sredine leta 2010 do sredine leta 2011. Krka bo prejela odškodnino v višini 21 milijonov evrov, kar pa ni bistveno vplivalo na tečaj delnice.

Za morebitno nadaljevanje pozitivnega trenda na Ljubljanski borzi bo ključnega pomena uspešno nadaljevanje postopkov privatizacije slovenskih podjetij kot tudi razširitev seznama podjetij za prodajo, kar podpira tudi vodja misije IMF za Slovenijo Darja Zakarova.