Po dveh mrtvih letih primorani iskati nove kupce

Podjetje Stopar PGM iz Lokavca z dvajsetletno tradicijo se ukvarja z gradbenimi, prevoznimi in trgovinskimi storitvami. V najetem delu obrata Primorja proizvajajo svež beton, v betonski galanteriji ponujajo cevi, robnike, kanalete, ograje, cvetlična korita, škarpnike, drogove. Posebej za potrebe elektrodistribucije pa kot edini v Sloveniji proizvajajo drogove. Zaposlitev je že dobilo 10 nekdanjih delavcev Primorja. Direktor Stojan Stopar je pojasnil, da začenjajo z ničle. V novih časih, z novo zgodbo in novim poslovnim modelom. Enaki so le izdelki, ki so nekoč prihajali iz te hale. »Del obrata smo najeli za eno leto, več po stečajni zakonodaji niti ne moremo, a želimo si, da bi lahko to podaljšali, saj bomo čez leto šele komaj zaživeli,« je povedal. Prepričan je, da je bil vsak dan, ko so odlašali z oddajo tega obrata v najem, zamujen, saj so se s tem zgubili kupci in trg. »Trg zdaj iščemo na novo, v tem času so namreč izpad že zapolnili novi ponudniki,« je dodal.

Stečajni upravitelj Rudolf Hramec se je za oddajo v najem odločil zaradi velikosti obrata, ki ga bo težko prodati v celoti. To je tudi poskušal, a kupcev ni bilo. So mu pa zato odlašanje z oddajo v najem očitali mnogi. Ideje o najemu obrata in zaposlitvi najmanj 30 delavcev so namreč prišle že iz vrst nekdanjih zaposlenih. Pet ponudnikov se je oktobra 2012 javilo na razpis, a stečajni upravitelj očitno z nobenim ni dosegel dogovora. Najglasnejši kritik na račun Hramca je bil podjetnik Marko Bandelli iz Vipave. Sam se je že takoj po stečaju zanimal za najem, stečajnemu upravitelju pa je zameril, ker naj ga ne bi povabil niti na razgovor.

Naprodaj za 67 milijonov evrov premoženja

Hramec mora prodati še za 67 milijonov evrov premoženja iz stečajne mase. Največji del predstavljajo nepremičnine, kmalu bodo na dražbi parcele za poslovne prostore v industrijski coni Risnik v Divači. Znova pripravlja razpis za apartmaje v Oltri in Ankaranu ter stanovanja na Majskih poljanah v Novi Gorici.

V začetku aprila pa je na stečajni račun prišlo tudi 6,5 milijona evrov iz poravnave s koprsko občino. Prav o tem denarju so se včeraj s stečajnim upraviteljem pogovarjali nekdanji zaposleni, ki so doslej prejeli zgolj 15 odstotkov terjatev. Nekdanji delavec ajdovskega gradbinca Ilija Vukoje je včeraj s sestanka prišel zadovoljen. »Stečajni upravitelj nam je zagotovil, da bo ta denar v celoti namenil za poplačilo prednostnih terjatev delavcev.« Kolikšen delež terjatev bodo dobili izplačan, še ne vedo, po tihem pa upajo, da bi se številka lahko približala 60 odstotkom.