Ureditev Kulturnega centra Vrhnika, ki nastaja v nekdanji šivalnici Industrije usnja Vrhnika (IUV), se preveša v sklepno fazo. Po končani energetski sanaciji objekta se trenutno urejajo učilnice in telovadnica za potrebe nove osnovne šole, prav tako opremljajo novo knjižnico Ivana Cankarja, pred nekdanjo šivalnico pa rasteta tudi novo košarkarsko igrišče in parkirišče. Vse omenjeno bo uporabnikom na voljo ob začetku novega šolskega leta.

Iz vrtcev v varstvene centre za odrasle

Na občini Vrhnika so s tem, ko so pred dvema letoma iz stečajne mase odkupili objekt nekdanje šivalnice za 1,1 milijona evrov, ubili več muh na en mah. »Novo knjižnico smo nujno potrebovali, saj je stari že zdavnaj potekel rok uporabe – stisnjena je na vsega 600 kvadratnih metrih. V novi, ki bo v prvem nadstropju stavbe, bo skoraj trikrat več prostora. V drugem nadstropju bo šola, kamor se bodo jeseni preselili učenci petega in šestega razreda, v pritličju pa bo še nova šolska telovadnica. Ker je bilo na prehodu tisočletja na Vrhniki rojenih veliko otrok, smo sprva kanili graditi prizidek, a na srečo se je ponudila priložnost s staro šivalnico,« razlaga župan Stojan Jakin.

Kljub enormnemu prirastu prebivalstva pa na Vrhniki že nekaj let nimajo prostorskih težav ne v vrtcih ne v šolah, čeprav je njihova osnovna šola Ivana Cankarja s 1000 učenci največja šola v Sloveniji. Od jeseni bo šola delovala na kar štirih lokacijah. »Prostorsko problematiko smo elegantno rešili, tako da zdaj proste zmogljivosti celo ponujamo sosednjim občinam, ki so v stiski. Z brezoviškim županom imava dogovor, da se lahko otroke in njihove starše usmeri na Vrhniko, če se bodo izkazale tovrstne potrebe. Mi smo zmožni odpreti še kakšen dodaten oddelek,« pojasnjuje Jakin in poudarja, da so pri vseh na novo odprtih šolah in vrtcih računali na to, da se bodo rojstva prej ali slej umirila: »Takrat se bo v skladu s potrebami prostore preuredilo, morda tudi v varstvene centre za nas stare.«

Več kot polovico denarja so izprosili

Za nakup šivalnice nekdanjega usnjarskega giganta, preurejanje in kompletno opremljanje novih prostorov bodo na Vrhniki plačali 4,3 milijona evrov. A iz občinske blagajne bodo vzeli manj kot polovico tega zneska. Za energetsko sanacijo objekta so od ministrstva za infrastrukturo in prostor namreč prejeli nekaj več kot 860.000 evrov evropskih in državnih nepovratnih sredstev, medtem ko so 450.000 evrov dobili še iz evropskega sklada za regionalni razvoj, kamor so se prijavili skupaj z občinami Borovnica, Log - Dragomer in Horjul, ki bodo prav tako uporabnice nove knjižnice. Še 85.000 evrov so prejeli od fundacije za šport, zdaj pa čakajo še na izid javnega razpisa, ki ga je objavil tako imenovani norveški mehanizem in od katerega pričakujejo dober milijon evropskih evrov.

V objektu, ki ima tri nadstropja in skupno 3700 kvadratnih metrov površin, bodo namreč uredili tudi predstavitveni center Ljubljanice, ki bo zaživel v pritličnih prostorih poleg telovadnice. V njem bodo obiskovalcem predstavili bogato naravno in kulturno zapuščino, s katero se ponaša Vrhnika. »Vse gre po načrtih, finančnih prekoračitev ni, največkrat na koncu plačujemo še nižje cene, kot so jih predvideli projektanti,« je zadovoljen vrhniški župan.