Vodstvo tekmovanja je Ricciardu nekaj ur po dirki odvzelo drugo mesto na dirki, ki jo je dobil Mercedesov dirkač Nico Rosberg, ker naj bi v moštvu kršili pravila o dovoljeni količini pretoka goriva v dirkalniku. V Red Bullu so takrat izrazili prepričanje, da niso kršili pravil, zato so se tudi pritožili.

Po novih pravilih lahko v dirkalnikih pretok goriva znaša maksimalno 100 kg/uro, točnost pretoka pa merijo senzorji, ki jih pred dirko homologira krovna avtomobilistična zveza Fia. Kot je sporočilo vodstvo dirke v pojasnilu diskvalifikacije, so pri Red Bullu uradno potrjeni senzor zamenjali, ker naj ne bi dajal natančnih podatkov, a je Fia zahtevala, da pred dirko spet namestijo originalnega. Pri moštvu se tega niso držali in so vztrajali pri svojem senzorju.

Po diskvalifikaciji Ricciarda je na drugo mesto napredoval voznik McLarna Danec Kevin Magnusen, na tretje pa njegov moštveni sotekmovalec Britanec Jenson Button, takšen vrstni red pa bo zdaj tudi obveljal.

Pri Red Bullu nad odločitvijo razočarani

Po ponedeljkovem šesturnem zaslišanju je Fia danes sporočila odločitev, po kateri so bili v avstrijski ekipi razočarani. "Razočarani smo, a sprejemamo odločitev. Te točke bi bile za nas izredno pomembne, vsaka točka je lahko odločilna," je dejal vodja moštva Christian Horner.

Avstralski dirkač tako po treh dirkah sezone 2014 ostaja na desetem mestu v SP in ima 12 točk, kar 49 manj od vodilnega Rosberga. V konstruktorskem seštevku je Red Bull po zavrnjeni pritožbi ostal s 35 točkami, Mercedes jih ima 111.

Ricciardo si je sicer že po nekaj dirkah zaslužil naziv za kandidata za osmoljenca leta; po kazni na domači dirki je namreč na naslednji preizkušnji v Maleziji zaradi napake mehanikov ostal brez kolesa, zaradi kršenja pravil so ga nato še kaznovali z vožnjo skozi bokse, dobil pa je tudi deset mest slabše izhodišče za zadnjo dirko v Bahrajnu, ki pa jo je kljub temu končal na četrtem mestu.