Prvi vpogled v ponudbe kuhinj na trgu in v razpon cen (kjer so na voljo) tako že imate. Niste se najbrž mogli izogniti bombardiranju nekaterih trgovcev z najboljšimi popusti na svetu, tako na spletu kot v drugih medijih. Prijatelji in znanci pa so vas prav tako oborožili s kopico nasvetov in namigov. V tej rahlo nestrpni in kaotični fazi bomo morali začeti s prebiranjem ponudb in nekako poskušati izbrati pravo.

Treba je ugotoviti, kakšne so osnove ponujenih cen in popustov ter prepoznati, kaj vse dobite za svoj denar. Kaj pa kvaliteta? Umestitev kuhinje v prostor? Ali bomo izboljšali kvaliteto bivanja? Obiščite salone pohištva in se osebno pogovorite s prodajalci in oblikovalci. Oglejte si kuhinje in začutite utrip salona in osebo, s katero boste morda sodelovali. Imejte v mislih vaše želje in proračun, zato bodite vsaj malo selektivni in ne obiščite ravno prav vseh trgovin in prodajalcev »suhe robe«.

Nekaj napotkov pri izbiri pravega oblikovalca in prodajalca

Bodite zahtevni: Ne zadovoljite se s prodajalcem, ki se je čez vikend naučil uporabljati program za izris kuhinj. Se še spomnite? Ne kupujete samo kuhinje, ampak del vašega doma, ne želite si nekega grdega tujka v prostoru, ki ga po kosilu najraje hitro zapustite in za seboj zaprete vrata. Upamo, da vsaj nimate kuhinje v odprtem prostoru!

Upoštevajte svoje želje: Se spomnite vprašanj, ki si jih morate zastaviti, še preden se odpravite po ogledih? No, bodite pozorni na vprašanja, ki vam jih bo prodajalec oziroma oblikovalec zastavil. Kaj ga zanima, je dober pokazatelj, in tudi to, koliko truda je pripravljen vložiti v prenovo in videz vaše nove kuhinje ter ali je tu zgolj zato, da vam jo proda.

Preverite reference in stil oblikovanja: Nikakor ne bo narobe, če se prepričate o kvaliteti dela oblikovalca ali prodajalca. Povprašajte ga po njegovih referencah in preteklih projektih. Oglejte si njegova dela in preverite njegov stil in oblikovalske kvalitete in rešitve.

Prednosti dela z dobrim oblikovalcem

Prihranili boste denar pri napakah, ki jih ne boste naredili: Dober oblikovalec vam bo profesionalno svetoval, ne boste tja v tri dni zapravljali denarja. Prepustite se njegovemu znanju in izkušnjam. Natančno bo vedel, kje dobiti kos pohištva ali zunanji detajl kuhinje, ki vam je všeč, ali vsaj kose, ki so podobni. Mogoče tudi cenovno dostopnejši. Pustite mu, da razišče trg in izkoristi svoje zveze in poznanstva.

Smisel za stil in estetiko: Oblikovalci notranje opreme poznajo trende, nove materiale, oblikovalske pristope in bodo hitro prepoznali vaš osebni stil ter ga nadgradili.

Dolgoletne izkušnje v poslu pri nadzoru in izvajanju: Oblikovalci, ki se s kuhinjami ukvarjajo nekako tako dolgo, kot vi kuhate, že vnaprej vedo, kaj vas bo čakalo v procesu nakupa, montaže, kontrole. Pri večjih posegih vam bo svetoval o zidovih in umestitvi napeljav glede na postavitev kuhinje. Vse prevečkrat se zgodi, da ne pazimo na podrobnosti, kot so na primer dotok vode do pomivalnega stroja ali višina sifona, kar lahko pri montaži predstavlja velik problem in hitro pokvari funkcionalnost kuhinje. Prav tako sta zelo pomembna nadzor in komunikacija s proizvajalcem v tujini ali doma.

Pripravite se na »vauu« faktor: Vaša kuhinja bo stopila iz povprečja. Videl bo celoto in opazil podrobnosti, jih uskladil, popravil in obogatil. Verjemite nam, zelo boste veseli njegovega čuta za stil in dizajn. Opazili boste novo kvaliteto prostora, prav tako pa ga bodo vaši znanci in prijatelji.

Koliko stane dober notranji oblikovalec?

Veliko notranjih oblikovalcev prostora sodeluje s saloni kuhinj in pohištva, zato bo storitev svetovanja in oblikovanja, če boste kuhinjo kupili pri njih, že vključena v končno ceno. Lahko pa se tudi dogovorite drugače in samo za oblikovanje odštejete tam okoli 500 evrov. Obstaja nenapisano pravilo, da je dobro vsaj 10 odstotkov stroška kuhinje nameniti oblikovanju. Glejte na to kot na zavarovalno polico, saj lahko hitro gre kaj narobe in boste zadovoljni, da nekdo bdi nad vašim projektom.

In ne, najem oblikovalca ni domena premožnih ali petičnih, ampak pametnih in preudarnih! Če najdete notranjega oblikovalca, ki se še posebej spozna na kuhinje, ste lahko veseli. Saj je velika razlika med nekom, ki kuhinjo samo izriše in umesti v prostor in ga ne zanima, kakšen je sploh videti prostor, in nekom, ki vam pomaga izbrati pravo kuhinjo za vaš dom in jo v prostor umesti tako, da tja resnično sodi.

Oblikovanje prostora je vrlina in disciplina, ljudje se oblikovanja učijo z razlogom. Oblikovalec vam bo dal funkcionalno osnovo, da boste lahko spremenili hišo v dom. Dal vam bo podlago za vizualno zgodbo, povezal elemente in ustvaril prostor, v kateremu boste z veseljem ustvarjali spomine.

Vir: www.elementare.si