Glede na dinamiko dosedanjih finalnih tekem bo danes konec državnega prvenstva v odbojki za moške. Do zdaj je boljše igrala vedno gostujoča ekipa, česar Panvita v soboto v Ljubljani ni znala izkoristiti z novo zmago. Ta značilnost velja predvsem za ACH Volley, ki je prejšnji dvoboj v Murski Soboti dobil brez težav, zato je veliki favorit tudi danes ob 17.30.

»Po zadnji tekmi smo predvsem počivali, včeraj pa smo imeli trening. Ivan Mihalj si je zvil gleženj, zato ne vemo, ali bo sposoben za igro. Videli bomo, kaj bo lahko naredila naša zdravstvena služba. Gleženj ima zatečen in ga precej boli. Skoraj gotovo bo manjkal Matija Pleško, ki je opravil nove preiskave, a dvomim, da si bomo lahko z njim letos še kaj pomagali,« je o trenutnem stanju pri ACH Volleyju povedal trener Luka Slabe. Težave ima tudi kapetan Andrej Flajs, ki se muči s kolenom, optimalna ni niti rama Jana Pokeršnika. Kljub vsemu ACH lovi deseti zaporedni naslov državnega prvaka, skupno enajstega, ki prinaša tudi nastop v ligi prvakov v prihodnji sezoni. Lovorika bi bila tudi obliž na rano, ki so jo Ljubljančani doživeli v slovenskem pokalu, ko so izpadli v polfinalu. Slabe opozarja, da delo še ni končano. »Pričakujem dobro igro Panvite, tako kot je že vseskozi v finalu. Čaka nas težka tekma. Čim bolje se moramo pripraviti in igrati čim bolj pogumno,« pravi.

Tudi v prihodnje se bo igrala dobra odbojka

Enak načrt imajo v Murski Soboti. Panvita je na obeh tekmah v Ljubljani dokazala, da je lahko ACH Volleyju povsem enakovredna. Na prvi tekmi je celo zmagala, na tretji pa je favoriziranega nasprotnika ves čas ogrožala, a izgubila zgolj zaradi lastnih napak. Drugačen obraz je Panvita pokazala v svoji dvorani, kjer je ACH hitro prišel do izenačenja v seriji. »V soboto v Ljubljani nisem bil jezen. Fantom sem čestital za bojevitost, saj so imeli povsem drug pristop kot v Murski Soboti. Žal mi je napak v tretjem in četrtem nizu, ko smo dobro igrali in imeli vse vajeti v svojih rokah, a smo naredili preveč napak, zato je ACH prišel v vodstvo in zmagal,« je povedal trener Panvite Pomgrada Dejan Fujs. »Več napak imamo zato, ker imajo igralci ACH Volleyja več izkušenj. To je profesionalni klub, ki ima več treningov vso sezono, mi pa smo polprofesionalci. Če neko stvar večkrat delaš, jo bolje znaš. ACH lahko raven svoje igre drži dlje časa, mi pa enakemu ritmu ne moremo slediti daljše obdobje.«

Če želi Panvita do naslova, mora dobiti obe preostali tekmi. Fujs poudarja, da zato njegova ekipa ne čuti dodatnega pritiska, saj bodo razmišljali zgolj o lastni igri. »Če bo to dovolj, bomo zelo veseli, drugače bomo čestitali Ljubljančanom,« je povedal. »Nagrada za naš klub je že to, da pariramo ACH Volleyju v finalu in da nas ni odpihnil, kar je marsikdo pričakoval. To je dokaz, da v našem klubu dobro delamo,« je dodal Fujs, ki ga prihodnost kluba ne skrbi. »O nadaljnji sestavi ekipe se bomo pogovarjali po koncu prvenstva. Zagotovo hočemo delati naprej v enakem ritmu, saj dobro delamo tudi z mlajšimi selekcijami, ki so nam prav tako prinesle lepe rezultate. Naše ekipe so se uvrščale na finalne turnirje, zato se bo pri nas tudi v prihodnje igrala dobra odbojka.«

Vsi so se odzvali povabilu

Za slovenske reprezentante bo po koncu sezone malo počitka. Priprave na kvalifikacije za evropsko prvenstvo se bodo začele 28. aprila. Iz ACH Volleyja so v izbrano vrsto vpoklicani Flajs, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Brulec in Klobučar, iz Panvite pa Pavlovič in Bogožalec. »Trenutno zelo malo razmišljam o reprezentanci. Zadnjih deset dni sem osredotočen samo na ACH Volley,« je povedal selektor Slabe, ki je hkrati tudi trener ljubljanske zasedbe. »Vsi igralci so se odzvali, seznam je znan, zdaj pa čakamo, kdaj bodo končali sezone v svojih klubih. Tega ne bomo vedeli do zadnjega, saj so državna prvenstva v polnem razmahu,« je dodal. Na seznamu je skupno dvaindvajset igralcev, v primerjavi z zadnjimi akcijami pa sta na njem le dva novinca – Aljoša Bogožalec in mladi Tonček Štern, oba korektorja. Več sprememb je v strokovnem štabu. Dosedanji drugi pomočnik Matjaž Hafner se je namreč pridružil ženski izbrani vrsti. »Hafner je opravljal nalogo pomočnika in tudi statistika, zato smo morali poiskati dva nova človeka. Poleg Gašperja Ribiča, ki ostaja prvi pomočnik, je zraven še Lauri Hakala, imamo pa tudi novega statistika,« je razložil Slabe. Hakala je nekdanji finski odbojkar, ki je Slabetov pomočnik pri ACH Volleyju.