Sezona triatlona v veliki meri poteka čez poletje, a mladenka je v letošnji sezoni začela tekmovati že nekoliko prej, saj želi ujeti pravo formo za kvalifikacije, ki bi jo nato popeljale na avgustovske mladinske olimpijske igre v Nanjingu na Kitajskem. Slovenija ima v triatlonu zagotovljeni le dve mesti, zato bo imela Uršičeva, če se bo tekmovanja želela udeležiti, vse prej kot lahko nalogo.

»Letos imam zgolj en cilj – uvrstitev na mladinske olimpijske igre. Kvalifikacije bomo imeli sredi maja na Nizozemskem, kjer bom morala priti med najboljših enajst, hkrati pa prehiteti sotekmovalko iz Slovenije. Mislim, da bo predvsem zadnji pogoj veliko težje izpolniti. Kakšni so cilji v primeru uvrstitve na mladinske olimpijske igre? Zaenkrat o tem ne razmišljam, saj bi bil že sam nastop na Kitajskem izjemen uspeh,« ostaja skromna najstnica, ki se tekmovanj udeležuje praktično vsak drugi teden, za kar mora biti vrhunsko pripravljena. Tudi po triurni treningi na dan ji ne uidejo.

»Z izjemo zimskih mesecev treniram neprestano. Najpogosteje je moj urnik takšen, da vsak dan treniram po eno disciplino, občasno pa po dve. Ker sem pred tem pet let trenirala plavanje, mi je prav slednje najbolj pri srcu, čeprav sem v zadnjem času vzljubila tudi tek in kolo. Da bi mi bila katera disciplina ljubša, ne bi mogla trditi,« pravi Uršičeva, a obenem priznava, da ji največ energije vzame tek, ker na tekmah pride na vrsto kot zadnji, največjo nevarnost za poškodbe pa zaradi visokih hitrosti predstavlja kolesarjenje.

Šestnajstletnica ni edina v družini, ki se ukvarja s triatlonom, saj sta ga vzljubili tudi njeni sestri. »Ena je dve leti starejša, druga pa je šele v drugem razredu. Starejša Liza je pred prihodom v triatlon prav tako trenirala plavanje. Številni bi pričakovali, da je med nami veliko sestrskega rivalstva, a ni res. Kvečjemu si med seboj pomagamo.«

Čeprav je disciplina priljubljena med rekreativci, Kamničanka pravi, da ni malo tistih, ki zanjo še nikoli niso slišali. »Veliko jih naš šport meša kar z biatlonom in me sprašujejo, ali streljam in tečem. Nato sledi pojasnjevanje, da je to nekaj povsem drugega. Seveda pa se najdejo ljudje, ki te presenetijo in triatlon poznajo zelo dobro,« pojasni Uršičeva in se opiše kot oseba, ki prekipeva od energije, a ji kljub temu po napornih dnevih ta nemalokrat poide. »V prostih trenutkih si vzamem čas za televizijo ali računalnik, čeprav se mi po treningih še najbolj prileže dober spanec,« v šali pogovor sklene triatlonka.