Dolga lesarska tradicija

»Izjemno globoko cenimo odločitev države, da nam je priskočila na pomoč in omogočila obnovo stavbe. Od danes bo ključna obveza zaposlenih, da naredimo šolo obiskano in kakovostno,« se je ekipi vlade, ki je včeraj obiskala Kočevsko in se udeležila tudi odprtja šole, zahvalila Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje. Šolsko ministrstvo je namreč prispevalo večino denarja, potrebnega za obnovo, skoraj 2,3 milijona evrov, nekaj manj kot 600.000 evrov je šola dobila od zavarovalnice, občina Kočevje pa je primaknila preostanek. Kamškova, ki je opozorila na dolgoletno tradicijo lesarstva v Kočevju, prvi večerni tečaj lesarstva so v gimnazijski stavbi organizirali že leta 1874, se dobro zaveda, da je treba spremeniti pogled na lesarske poklice. Poleg tega, da so programu dodali podjetniško žilico, bodo dijakom omogočili uporabo najbolj sodobne opreme.

Do decembra 2012, ko je v požaru popolnoma zgorelo prvo nadstropje stavbe, pritličje pa je bilo zaradi gašenja popolnoma neuporabno, so imeli dijaki prakso v delavnicah na obrobju mesta. Kamškova je napovedala, da bodo organizirali tudi poletno šolo oblikovanja lesa, odkupili nagrajene izdelke in jih nato izdelovali v šoli, da se bodo povezali z vsemi, ki se ukvarjajo z lesom, in da bodo obrtnikom omogočili najem njihovih novih strojev oziroma delavnic.

Poklicno izobraževanje vse pomembnejše

Pomen poklicnega izobraževanja je izpostavil tudi šolski minister Jernej Pikalo: »Poklicno izobraževanje, kar se vidi tudi v preferencah dijakov in staršev, se v tej državi vse bolj krepi in prav je tako. Prav je, da razvijamo poklicno izobraževanje, saj je to način, da se povežejo naravni resursi z vsem tistim, kar lahko ponudimo in bomo ponudili.«

Stavbo, v kateri bodo poleg bodočih oblikovalcev lesa in mizarjev obiskovali še prodajalci, so odprli kar sedem mesecev pozneje, kot je načrtovalo nekdanje vodstvo šolskega ministrstva, oziroma so odprtje kar trikrat prestavili. Tedanji minister Žiga Turk je januarja lani med ogledom napovedal, da bodo stavbo obnovili do septembra, zaradi česar so ustanovili tudi posebno projektno skupino. A so rok končanja najprej prestavili zaradi rezultatov geoloških raziskav. Te so pokazale, da so tla premehka. Stavba namreč stoji na rečnih naplavinah, zaradi česar je projektant prilagodil projektno dokumentacijo, izvajalec pa dodatno utrdil temelje stavbe. Nato se je zapletlo še z javnim naročilo za dobavo in vgradnjo opreme.

V srednješolski stavbi bo svoja vrata 5. maja odprl tudi vrtec Brlogec, ki bo letos sprejel 56 otrok, starih od enajst mesecev do treh let. Na čakalnem seznamu kočevskega vrtca je kar 72 otrok tega starostnega obdobja.