Krive so bile saje v dimniku

Požar je prvi opazil sosed, ko se je okoli treh popoldne z motorjem pripeljal mimo hiše. »Kadilo se je iz ostrešja. Kriminalisti so danes po ogledu presodili, da so se vžgale saje v dimniku. Zaradi pregretja se je vnelo ostrešje, ogenj pa je bliskovito razširil na ves zgornji del hiše, kjer smo imeli spalne prostore in so bili še leseni stropi,« je povedal gospodar Simon Ločan, ki je v času požara delal v delavnici, medtem ko se je njegova žena Stanka skupaj s sinom Jožijem, ki ravno danes praznuje drugi rojstni dan, ulegla v posteljo in trdno zaspala.

»Ponavadi popoldan ne spim, ker imam preveč dela. Toda v nedeljo sem bila tako zelo utrujena, da ni šlo drugače. Ko se slišala kričanje, da moramo takoj iz hiše, ker gori, sem bila popolnoma zmedena. Soseda je prevzela otroke in jih odpeljala na svoj dom, mi pa smo reševali, kar se je pač rešiti dalo. Vsi smo bili panični in prestrašeni,« je pripovedovala mamica treh otrok in ob tem ves čas neutolažljivo jokala. Štirinajstletna Katja in tri leta mlajša Tanja včeraj nista šli v šolo, malega Jožija pa so odpeljali v vrtec, da so lažje spravljali na kup stvari, ki so jim še ostale. Zgornji del hiše je namreč požar popolnoma uničil, spodnje prostore, v katerih je tudi kuhinja, pa so gasilci rešili, vendar so zdaj popolnoma premočeni od vode.

Stara hiša, polna spominov

Sosed jim je za nekaj časa odstopil prazno hišo, vendar se bodo morali čim prej odločiti, na kakšen način se bodo lotili novogradnje. Simon dela v Komunalnem podjetju Velenje, Stanka pa je za polovični delovni čas zaposlena v Gorenju. Ob treh otrocih in kupu položnic jima konec meseca nič več ne ostane, pa čeprav veliko hrane pridelata doma. Imata namreč pet hektarov obdelovalnih površin, pet hektarov gozda, v hlevu pa enajst glav živine.

Ločana sta bila sprva zaradi požara povsem obupana, vendar jima je župan Kužnik obljubil, da jima bo občina skupaj s pomočjo svojih pogodbenih izvajalcev, sosedov in drugih ljudi dobrega srca pomagala zgraditi novo hišo. Obnova pogorele domačije, ki je bila zgrajena že davnega leta 1808 in nato dograjena 1915, bi namreč stala več kot novogradnja in bi bila resnično nesmiselna. Ločana je že misel na to, da bo moral porušiti dom, v katerem je pustil toliko lepih spominov in v katerem so živeli njegovi predniki, spravila v veliko žalost, vendar drugega izhoda nima. Danes ali najkasneje jutri bo občina Polzela odprla poseben bančni račun, na katerem bo zbirala denar za gradnjo nove hiše družine Ločan.