A potem smo izvedeli tudi, kako so si uradniki po novem zamislili ureditev osebnega dopolnilnega dela. Streznitev je bila hipna: tisto o zakonsko predpisani ustrežljivosti birokracije je bil zgolj pesek v oči ali kvečjemu še en piarovski podvig ministra Gregorja Viranta. Kakor koli: če vam kdo čuva otroke, čisti stanovanje ali kosi travo na vrtu (kar seveda počne na črno in mu vi tistih nekaj evrov plačate na roko), boste po novem kot »naročnik« morali kupiti nekakšno vrednotnico in mu plačati devet evrov socialnih prispevkov na mesec. Kar je menda silno enostavno (!), svojemu »izvajalcu« pa boste s tem vsak mesec zagotovili en (s številko: 1) dan delovne dobe. Pristojna ministrica za delo, družino itd. je prepričana, da bodo zaradi tega vse snažilke in varuške svojo dejavnost legalizirale. In seveda plačevale davke.

Tudi če bi jih res želele, je tukaj kar nekaj ovir. Prva je seveda, da bi morale svojo dejavnost prijaviti na upravni enoti in Ajpesu, izdajati račune, voditi evidenco, poročati davčni upravi... Ups, je kdo pozabil, da je polovica državljanov funkcionalno nepismenih? Da torej morda ne znajo poiskati niti številke v telefonskem imeniku ali prebrati voznega reda mestnega avtobusa. Ti se bodo ustrašili že pri besedi Ajpes. Vendar pa boste morali svojega soseda, ki vam enkrat na mesec pokosi travo na vrtu (vi pa mu daste za špricer), najprej poiskati v evidenci Ajpesa, sicer sta oba v prekršku.

A tudi če sodite v ono polovico funkcionalno pismenih, boste s priglasitvijo svoje dejavnosti šele zares pristali v krempljih pobesnelih birokratov. Kot so na primer številni mladi, ki ne dobijo služb in so se po dodatni obdavčitvi študentskega in pogodbenega dela prelevili v samozaposlene espeje. Davčna uprava za take nima milosti, opomine pred izvršbo pošiljajo recimo že za 1,39 evra (plus 0,02 evra zamudnih obresti) pa tudi za zneske, ki sploh še niso zapadli v plačilo (čista resnica, prisežem). Grozijo jim s kaznimi v višini več tisoč evrov, če kakšnega obračuna ali napovedi ne oddajo v predvidenem roku. In seveda si izmišljajo vedno nove.

Letos so si za samozaposlene denimo omislili nov obrazec za obračun akontacije dohodnine (…), ki obsega skromnih deset strani. Načeloma ga je bilo treba oddati v elektronski obliki, a ga začuda (?) ni mogoče najti na portalu e-davki, ki ponuja kakšne tri ducate različnih obrazcev. Na računalnik je treba naložiti nov program in potem izpolnjen obrazec uvoziti na e-davke. Kar v resnici deluje le, če uporabljate natančno določen spletni brskalnik. Drugače »lahko pokličete tehnično pomoč«...

Ker inovativnosti državnih uradnikov ni videti konca, predlagamo zanje izpit. Namesto da gredo petega v mesecu na banko in dvignejo plačo, naj si jo izračunajo sami. Naj jim pomagamo: poleg bruto osnove je treba izračunati bonitete, minulo delo, število otrok, davčne olajšave (brez olajšave na število otrok), materialne stroške in povračila ter devet vrst prispevkov in še kaj.

Komur se ne bo posrečilo, naj mu znižajo plačo. Ne za pet odstotkov, kot je nekaj namignil finančni minister, ampak za polovico. Ali pa naj jih odpustijo, četudi tri četrt (in polovico teh nadomestijo s pismenimi). Pač skladno s pravilom, da je treba tisto, kar želiš, da deluje, poenostaviti.