Nekdanji predstavnik za prodajo na GSK je pojasnil, da so zdravnikom plačevali v zameno za promocijo zdravila za astmo Seretide. Družba je kaznovala enega zaposlenega in sprožila notranjo preiskavo, poroča BBC.

Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, je GSK kršila britanski zakon o podkupovanju in ameriškega o koruptivnih dejanjih. Za katerokoli družbo, ki ima sedež v omenjenih državah, je prepovedano podkupovanje kjerkoli po svetu.

Plačevali so za »izobraževanja«

»Enačba je zelo enostavna. Mi plačamo zdravnikom, oni nam dajo recepte. Če jim ne plačamo, za naše zdravila receptov ne izdajajo,« je pojasnil nekdanji predstavnik prodaje GSK na Poljskem, Jarek Wisniewski. »Zdravnika ne moremo prositi, naj izda še 20 receptov. Zato se z njim dogovorimo, da mu plačamo in za to pričakujemo, da bo predpisal naše zdravilo,« je še pojasnil.

»To je podkupovanje,« je potrdil Wisniewski. Na papirju je bilo sicer navedeno, da so plačila namenjena izobraževanju, čeprav so zdravniki točno vedeli, čemu služijo. Tožilec v regiji Lodz je pojasnil, da so shemo podkupovanja odkrili, ko je postalo jasno, da obstajajo plačila za neobstoječe izobraževanje.

»Samo človek sem«

Eden izmed obtoženih zdravnikov je že priznal krivdo v zameno za zmanjšano kazen. Pojasnil je, da jo po številnih pritiskih farmacevtske družbe popustil in sprejel denar za »delavnico za bolnike«, ki je nikoli ni vodil. »Neprestano so me mamili in jaz sem samo človek,« je za BBC pojasnil zdravnik.