Strokovnjaki pravijo, da se v osrednjem živčnem sistemu človeškega organizma ob ukvarjanju z ljubljeno živaljo sprošča hormon oksitocin, ki daje občutek sreče in odnos med človekom in domačim ljubljenčkom še poglobi. Živali imajo tudi zdravilni učinek na človeka – in obratno. Jahanje konjev občutno izboljša gibljivost jahačev s telesno hibo, plavanje z delfini pa izboljša komunikacijo avtističnih otrok z okolico.

Če razmišljate, da bi postali lastnik hišnega ljubljenčka, izberite pravega za vas in vašo družino. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kaj je pri izbiri treba upoštevati.

Čas

Če nameravati posvojiti psička, potrebujete veliko časa. Pasji mladički zahtevajo nenehno pozornost in vsak dan dovolj telesne aktivnosti ter šolanje. Tudi mačji mladički potrebujejo pozornost, vendar so precej bolj neodvisni. Ko mačke od vas nekaj želijo, same pridejo k vam, sicer pa se vam z njimi ni treba ukvarjati ves čas. Poskrbeti pa boste morali za redno dnevno čiščenje mačjega stranišča in krtačenje kožuha po potrebi.

Prostor

Ker psički potrebujejo dovolj gibanja, je priporočljivo, da imate hišo in vrt, če pa živite v stanovanju, si morda raje omislite psa manjše pasme, ki ne potrebuje veliko dolgih sprehodov in je manj aktiven. Mucki so primerni sostanovalci za kakršen koli dom, majhen ali velik. Vedite, da vam mladički s svojimi krempeljčki lahko poškodujejo pohištvo in drugo opremo, zato v stanovanje postavite mačjo plezalnico ali praskalnik, če mačke ne spuščate ven.

Proračun

Pasji mladički nas po navadi stanejo več, ker so večji in tudi več pojedo kot mačke. V žep boste morali seči tudi za pasjo šolo, a verjemite, da se vam bo strošek zaradi izšolanega pasjega prijatelja izplačal. Mačkam pa morate redno kupovati pesek za mačje stranišče, če na potrebo ne hodijo ven. Upoštevajte tudi, da boste med počitnicami morali poskrbeti za varstvo hišnih ljubljenčkov, kar zna biti precejšen strošek. In ne nazadnje – strošek je tudi nujna veterinarska oskrba (cepljenje, sterilizacija ali kastracija, zdravljenje); če menite, da vaš proračun tega ne prenese, si živali raje ne omislite.

Otroci

Večina kužkov in muck se odlično razume z otroki. Otroci se, ko skrbijo za živalske mladičke, učijo odgovornosti. Najboljša kombinacija so aktivni otroci in aktivni psi. Tudi mačji mladički so prijetni spremljevalci otrok, a ko odrastejo, morda niso več tako igrivi, kot bi si želeli. Mačke so znane po tem, da so samosvoje in se s človekom ukvarjajo, ko to želijo same, medtem ko je pasjo pozornost lahko pridobiti.

Nega

Psi potrebujejo redno čiščenje, ščetkanje in kopanje, mačke pa se večinoma negujejo same, a jih je glede na pasmo (zlasti dolgodlake) treba redno krtačiti. Ne pozabite na striženje krempeljčkov in redno zaščito pred zunanjimi in notranjimi zajedavci.

Posvojitev

Če ste se v svojo družino odločili povabiti novega (živalskega) člana, vam priporočamo, da ljubljenčka ne kupite pri vzreditelju, ampak posvojite katero od številnih živali, ki čakajo na nove lastnike v zavetiščih, pri združenjih za zaščito živali in v domovih začasnih skrbnikov. V Sloveniji se lahko na primer obrnete na Animal Angels, Mačjo hišo, Mačjo prejo, društvo Lajka, Mačjelovko … Če pa vam čas ali vaš proračun ne dopustita, da bi živalco posvojili, obiščite bližnje zavetišče; živali, ki čakajo nove lastnike, bodo vesele vaše pozornosti.