Vitez letošnjega pesniškega turnirja v organizaciji Založbe Pivec je postal David Bandelj, ki je žirijo na sobotnem finalu v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor prepričal s pesmijo Lost in translation. S tem je na tem tradicionalnem tekmovanju, ki po vzoru srednjeveških viteških pesniških turnirjev poteka že od leta 2001 in na katerem izbirajo najboljšo še neobjavljeno slovensko pesem, prvič zmagal zamejski pesnik – Bandelj je bil namreč rojen v Gorici. Nagrado občinstva je prejel Gregor Grešak za pesem Checkpoint Charlie.

Na finalnem turnirju je podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina uvodoma poudaril nujnost poezije v današnjem času, simbolno pa je turnir odprla lanska vitezinja poezije Lucija Mlinarič s svojo zmagovalno pesmijo. Nato se je zvrstilo dvanajst finalistov, izbranih na predizborih, ki so pred občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi. Vseh dvanajst na finalu odrecitiranih pesmi so pri Založbi Pivec izdali tudi v zborniku, ki ga je prejelo občinstvo na finalu, objavljene pa bodo še v literarni reviji RP./Lirikon21.

Posebno nagrado, broško zlate vrtnice, je letos za svoj prispevek k pesniškemu turnirju prejel dolgoletni žirant in tudi občasni scenarist prireditev Borut Gombač, ki s pesniškim turnirjem sodeluje že od samega začetka. Zmagovalec Bandelj bo, če bo organizatorjem uspelo pridobiti sredstva, Slovenijo zastopal tudi na letošnjem Evropskem pesniškem turnirju.nr