Kongresni trg v Ljubljani bodo znova pobarvale knjige. Z današnjim dnem ga zavzemajo založniki, ki bodo svoje knjige do petka ponujali po nizkih cenah na tradicionalnih Slovenskih dnevih knjige, ki poleg tega prinašajo tudi bogat spremljevalni literarno-glasbeni program. Na današnjem odprtju ob 11. uri bodo razglasili nagrajenca natečaja revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo in esej.

Sejem se je v zadnjih letih sočasno udomačeval tudi v drugih slovenskih mestih in bo letos gostoval še v desetih. Skupno število dogodkov, ki se bodo zvrstili, organizatorji iz Društva slovenskih pisateljev (DSP) ocenjujejo na 150.

Avtorski in jezikovni tandemi

Osrednji programski sklop je potujočega tipa, saj bo gostoval v več mestih, nosi pa ime Avtor in njegov bralec. V pogovorih se bo predstavilo pet zanimivih parov, vsakega bosta sestavila eden, ki piše, in drugi, ki ga bere. Pogovarjali se bodo Aksinja Kermauner s Sebastjanom Kamenikom, Klarisa Jovanović s Ksenijo Jus, Miklavž Komelj z Andrejem Medvedom, Suzana Tratnik z Barbaro Rajgelj in Anja Štefan z Borisom A. Novakom. Drugi programski sklop, ki ga je posebej izpostavila vodja projekta Klavdija Zupan, se imenuje Babilon in bo omogočil srečevanje različnih jezikov. Med drugim bodo predstavili nemški prevod kultnega romana Mačja kuga Maje Novak in španski prevod romana Človek na obeh straneh stene Zorka Simčiča. V četrtek in petek se bodo predstavili avtorji, ki so prispevali svoja dela za antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji, ki bo pri DSP izšla prihodnji mesec.

Dnevi knjige namenjajo veliko pozornost vzgoji mladih bralcev. Njim namenjen program bo v obliki dopoldanskih in popoldanskih dejavnosti organiziral Pionirski dom, ki bo v okviru sejma »domoval« v paviljonu na Kongresnem trgu. Dopoldneve je rezerviral za tuje jezike, popoldneve pa za ustvarjalne tematsko zasnovane delavnice; danes denimo bodo mladi izdelovali camero obscuro, v sredo pa knjižne zaznamke. Podelili bodo še nagrade prvega literarnega natečaja Pionirskega doma Bodi pisatelj. Mlajše obiskovalce bo med stojnicami in na literarne sprehode vodil vsestranski besedni ustvarjalec Matjaž Pikalo, zabaval pa jih bo Gašper Jarni z literarnim kvizom.

Pisano po vsej Sloveniji

Sejemsko dogajanje bo zavzelo tudi trge in ulice Maribora, Celja, Kopra, Novega mesta, Sežane, Logatca, Ormoža, Lenarta in Gornje Radgone. Mariborska edicija sejma, katerega središče bo Grajski trg, se bo posvetila tabujem v sodobni slovenski literaturi, osrednji gost sklopa pa bo pisatelj in režiser Goran Vojnović. Program se bo podaljšal do 23. aprila, ko bodo na Noč knjige priredili tradicionalni maraton 30 mariborskih literatov vseh generacij. Koprsko edicijo sejma na Prešernovem trgu tradicionalno organizira osrednja mestna knjigarna Libris. Program bodo posvetili predvsem otrokom, javnosti pa se bosta predstavila še italijanska avtorja Adriana Gloria Marigo in Eros Olivotto, ki sta gosta bilateralnih izmenjav DSP.

V Novem mestu bo sejem izvedla knjigarna Goga in pripravila pogovore z avtorji, ki so v zadnjem letu pri njeni založbi izdali knjige. V Celju bodo priredili stripovski »bolšjak«, razstavo knjig o grofih Celjskih in trubadurski večer v spomin Tomažu Pengovu. Na gradu Negova v občini Gornja Radgona bodo med drugim priredili okroglo mizo na temo učenja slovenščine kot tujega jezika, s katero želijo pregnati stereotip o slovenščini kot jeziku, ki se ga ne splača učiti. V Ormožu bodo organizirali izmenjavo rabljenih knjig in dobrodelno zbiranje šolskih potrebščin, publiki pa se bosta predstavila pesnik David Bedrač in avtor odmevnega priročnika aktivnega državljanstva Koga naj volim Tadevž Ropert. pim