Še najmanj ugank je že nekaj časa okoli Anžeta Kopitarja, ki se bo s svojim Los Angelesom v uvodnem krogu končnice v NHL pomeril s San Josejem. Nastop v Južni Koreji se zelo odmika nesporni številki ena med vratnicama Robertu Kristanu, ki je z Nitro proti Košicam odigral že dve finalni tekmi slovaške lige. Izid v zmagah je 1:1, v najboljšem primeru pa bi bilo lahko serije konec v četrtek, torej dan po odhodu naše reprezentance v Seul. Očitno bodo ključe slovenskih vrat v Južni Koreji tako nosili Luka Gračnar, Andrej Hočevar in Gašper Krošelj. Selektor Matjaž Kopitar se bo najverjetneje odločal predvsem med Gračnarjem in Hočevarjem. Prvi je že mesec dni izven tekmovalnega ritma, saj je za Salzburg nazadnje branil v četrtfinalu EBEL. Zamenjan je bil sredi tretje tekme z Dornbirnom, ko je že kazalo, da bodo rdeči biki predčasno izpadli iz tekmovanja. Salzburg je nato brez Gračnarja ujel serijo zmag in brez praske prišel vse do velikega finala.

Močno oslabljena bo tudi branilska vrsta. Zaradi igranja v finalu ruske druge lige bo manjkal branilec Sabahudin Kovačevič, veliko prijetno presenečenje iger v Sočiju. Poškodba rame je načrte prekrižala legionarju iz Beljaka Klemnu Pretnarju, ki še ne ve, ali bo moral celo na operacijo. Še posebej se bo poznala odsotnost enega najbolj zanesljivih slovenskih branilcev zadnjih let Aleša Kranjca, ki se je s Kölnom že drugo leto zapored uvrstil v nemški finale. Vsi trije reprezentanti so pomembna vez selektorja Kopitarja pri njegovi taktiki v igri z igralcem več, saj imajo veliko idej, povrhu pa so nevarni z razdalje. V Kölnu uspešno nastopa tudi Rok Tičar, v zadnjih letih prvi center hokejske reprezentance. Po naših informacijah bo Jeseničan v prihodnji sezoni zagotovo nastopal za Slovan iz Bratislave, ki igra v ruski ligi KHL. Po poročanju slovaških medijev bosta Slovan najverjetneje okrepila tudi Tičarjeva soigralca iz udarnega napada slovenske vrste Robert Sabolič in Žiga Jeglič, ki sta včeraj v dresu Ingolstadta odigrala peto tekmo nemškega polfinala. V Hamburgu sta izgubila z 0:2, njuno moštvo pa zdaj v zmagah vodi s 3:2. Naslednji obračun bo v Ingolstadtu.

V najslabšem primeru se bo Slovenija v Seulu predstavila brez osmih vidnih olimpijcev, zato bo večja odgovornost padla na ramena nekaterih mlajših hokejistov. Selektor Matjaž Kopitar je prvi vpogled v sposobnost trenutne reprezentance dobil v četrtek zvečer, ko je Slovenija gostovala na Dunaju. Proti močno prevetreni avstrijski vrsti je prevladovala večji del tekme in slavila v podaljšku s 3:2. V prvi tretjini je rise v vodstvo popeljal Marcel Rodman, v drugem delu pa je na 2:0 povišal debitant Miha Logar, ki je bil še nedavno član mladinske reprezentance. O Logarju se bo v prihodnje zagotovo še pisalo, saj je Kranjčan eden najbolj obetavnih branilcev svoje generacije. Že četrto leto zapored se kali v Salzburgu, ki je za mlade igralce najbolj primerno okolje v regiji. »Vesel sem bil že povabila v reprezentanco, zdaj pa sem še zatresel mrežo. Bilo je popolno. Starejši in izkušenejši igralci so mi v veliko pomoč, saj mi na ledu veliko svetujejo,« je rekel Miha Logar.

Slovenija je nekoliko pokvarila vtis v zadnjih minutah, ko je Brianu Leblerju pustila preveč prostora, da je dvakrat matiral Krošlja. V podaljšku je dvome o zmagovalcu razrešil prvi zvezdnik trenutne reprezentančne zasedbe Jan Muršak. S silovitim projektilom pod prečko je dosegel šele svoj prvi gol po skoraj dvomesečnem strelskem postu. Nazadnje je zadel 18. februarja, ko je na olimpijskih igrah proti istemu nasprotniku postavil končni izid 4:0. »Videlo se je, da nekateri že nekaj časa niso odigrali tekme. Vodstvo z 2:0 bi morali zadržati. Na prvenstvu v Seulu se nam ne bo smelo zgoditi, da bomo po tako ugodnem vodstvu reševali kožo v podaljšku,« je ocenil selektor Matjaž Kopitar.

Reprezentanca je včeraj prispela v Budimpešto, kjer bo jutri ob 18. uri odigrala zadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom v Južno Korejo. Nasprotnik bo Madžarska, ki se bo v Aziji skupaj s Slovenijo potegovala za napredovanje v elitni razred svetovnega hokeja. Risom tudi jutri ne bosta pomagala Luka Gračnar in Žiga Pance, ki bosta sklenila sezono v EBEL na odločilni peti tekmi finala. Bolzano (Pance) je že imel prednost v zmagah z 2:0, a je nato dvakrat zapored izgubil. Salzburg je včeraj v Italiji slavil s 5:3, odločitev o prvaku pa bo padla jutri na Solnograškem.