Po vrhunskem glasbenem nastopu violinistk in lepotičk Julite in Pavle ter dolgočasnih govorih poljskih in evropskih rokometnih veljakov je sledilo žrebanje, ki sta ga vodila glavna moža EHF, predsednik Jean Brihault in generalni sekretar Michael Wiederer. Kroglice iz štirih steklenih posod, v katerih je bilo vsakič po sedem reprezentanc, so vlekli štirje rokometaši, ki igrajo na Poljskem: Srb Petar Nenadić (Wisla), Hrvat Ivan Čupić, Španec Julen Aguinagalde in Poljak Slawomir Szmal (vsi Kielce). Najprej je Nenadić izžrebal sedem kroglic iz najslabšega (četrtega) bobna, v katerem so bili BiH, Ukrajina, Izrael, Latvija, Švica, Finska in Turčija, nato pa Čupić iz tretjega (Nizozemska, Litva, Slovaška, Portugalska, Češka, Črna gora, Avstrija). Sedmerici iz drugega bobna (Rusija, Islandija, Švedska, Norveška, Makedonija, Nemčija, Belorusija) je (ne)srečo delil Aguinagalde, čast, da vleče kroglice z imeni nosilcev skupin, pa je pripadla vratarju Szmalu. Ta je med sedmimi nosilci skupin najprej izvlekel šesterico, kot zadnja pa je v stekleni posodi ostala kroglica z imenom – Slovenija.

»Ne, pred žrebanjem nisem imel nobenih posebnih želja. Nikoli jih niti nimam, ker na razplet pač ne moreš vplivati. Z žrebanjem v Varšavi se nisem ubadal in obremenjeval še iz enega razloga – ker je zdaj najpomembneje, da junija izločimo Madžarsko v dodatnih kvalifikacijah in se uvrstimo na SP 2015 v Katarju. Za ukvarjanje s tekmeci v skupini za uvrstitev na EP 2016 bo še več kot dovolj časa,« je med včerajšnjo vožnjo od Benetk proti Ljubljani (v popoldanskih urah je nato odpotoval v Novi Sad, kjer konec tedna poteka sklepni turnir najboljše četverice v regionalni ligi Seha) dejal selektor Boris Denič.

V nadaljevanju je Denič priznal, da se je Slovenija znašla v ugodni skupini, v kateri bi si morala priigrati napredovanje. Še zlasti, ker bosta iz vsake skupine napredovali po dve najboljši reprezentanci (skupno 14) in najboljša tretjeuvrščena iz vseh sedmih, Poljska kot gostitelj ima zagotovljen neposreden nastop na tekmovanju, na katerem bodo štiri skupine s po štirimi reprezentancami gostili Vroclav, Krakov, Gdansk in Katovice. »Že pred žrebanjem je bil naš cilj jasen in o njem ni treba filozofirati – uvrstitev na EP ne glede na nasprotnike v kvalifikacijski skupini. Seveda bomo morali na vseh šestih tekmah igrati na polno, da ne bi spet doživeli kakšnega šoka,« se zaveda Denič (prvi in drugi krog kvalifikacij bosta oktobra ali novembra letos, tretji in četrti aprila 2015, zadnja dva junija 2015), ki se je iz zadnjih dveh bobnov želel izogniti ekipama, ki vsaj malce izstopata – Avstriji iz tretjega ter Bosni in Hercegovini iz četrtega.