Vse bolj postaja jasno, zakaj je bil predsednik uprave Fotone Matjaž Lukač ves čas postopka prodaje slovenskega proizvajalca laserjev odkrito naklonjen konzorciju ameriških družb, ki je v začetku marca odkupil večinski delež Fotone.

Lukač v upravnem odboru ameriške Fotone

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, je razvidno, da Lukač sedi v upravnem odboru podjetja Fotona Holdings iz ameriške davčne oaze Delaware. Tega so novi ameriški lastniki Fotone – finančni sklad Gores Group in podjetje Technology4Medicine (T4M) – ustanovili 11. februarja, torej tri tedne preden so od državnih lastnikov odkupili večinski delež Fotone in zanj plačali 18 milijonov evrov. Podjetje Fotona Holdings prek istoimenskega podjetja s Kajmanskih otokov od začetka marca obvladuje večinski delež v Fotoni, pred dnevi pa je objavilo tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice družbe. V pripadajočih dokumentih je razkrilo, da je med člani upravnega odbora podjetja iz Delawarea tudi Lukač. To pomeni, da bo slednji soodločal tudi o tem, kdo bodo novi nadzorniki slovenske Fotone. Hkrati daje močan argument domnevi, da je Lukač v postopku prodaje ves čas delal z roko v roko z Američani. Če to drži, so bili ti zaradi tega v veliki prednosti pred konkurenti. Kot predsednik uprave je imel Lukač namreč vse notranje informacije o Fotoni, njenih poslih in morebitnih skritih rezervah, s pomočjo katerih bi si lahko Američani v prihodnjih letih povrnili vložek v Fotono.

»Za imenovanje v upravni odbor Fotone sem izvedel iz prospekta za odkup vseh delnic družbe,« je včeraj zatrdil Lukač. A njegovo pojasnilo stoji na trhlih temeljih. Ob vpisu imenovanj članov vodstvenih organov v podjetja, registrirana v Delawaru, tamkajšnje oblasti po naših podatkih zahtevajo tudi overjeno izjavo teh oseb z njihovim podpisom.

Indici o Lukačevem lastništvu v Fotoni

Več indicev tudi nakazuje, da Američani za Lukača hranijo tudi manjši lastniški delež v Fotoni, skrit za verigo podjetij iz davčnih oaz. To je razvidno iz prevzemnega prospekta za Fotono. Med končnimi lastniki Fotone Holdings namreč nista le Gores Group in T4M, ki sta zmagala na januarski dražbi za Fotono. Dokument med lastniki navaja tudi »druge osebe«. Katere, dokument ne razkriva. V njem piše le, da imajo te osebe v »lasti manj kot deset odstotkov kapitala z glasovalno pravico«. Zelo verjetno je med njimi tudi Lukač. Vsi preostali člani upravnega odbora Fotone Holdings so namreč povezani bodisi z Gores Group bodisi s T4M. »Druge osebe« z lastniškimi deleži so tako – naključno ali ne – v upravni odbor postavile prav Lukača.

Ta svoje solastništvo Fotone Holdinga zanika. »Nisem ena od teh drugih oseb, ki jih omenjate, bi me pa zanimalo, kdo to so,« je za Dnevnik dejal Lukač. Prav tako je zatrdil, da mu Američani vnaprej niso obljubili lastniškega deleža kot nagrado za dobre poslovne rezultate Fotone. Poudaril pa je, da »ostaja v družbi, ker ga novi lastniki nujno potrebujejo«.

V javnih nastopih zvenel kot kupec Fotone

Opozoriti velja, da je Lukač od septembra lani, ko se je med kupci Fotone prvič omenil T4M, za katerega je javno lobiral tudi veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomelli, ves čas odkrito podpiral Američane. S tem je večkrat razburil tudi odgovorne v vrstah državnih prodajalcev Fotone. Ko so v T4M po več neuspešnih poskusih vendarle našli financerja prevzema (ameriški finančni sklad Gores Group) in zmagali v boju za Fotono, Lukač še zdaleč ni deloval kot zaskrbljeni predsednik uprave prevzete družbe, ki ga čakajo meseci negotovosti. Ravno nasprotno, v javnih nastopih je celo zvenel kot eden od kupcev družbe. »Neizmerno smo zadovoljni, da nam je uspelo zaključiti prevzem, za katerega verjamemo, da bo Fotoni omogočil nadaljevanje rasti in uspeha,« je 6. marca ob podpisu pogodbe o nakupu Fotone izjavil Lukač, takrat že član upravnega odbora Fotone Holdings.

Zdaj, dober mesec dni pozneje, Lukač vsaj javno trdi drugače. »V postopku nisem preferiral nikogar od ponudnikov,« je dejal. »Še raje bi imel, da bi Fotono kupil finančni sklad Alpe-Adria Balkan Fund iz Gibraltarja,« je dodal Lukač. A podjetje T4M je star Lukačev znanec. Podjetje je že od leta 2011 distributer Fotoninih izdelkov na ameriškem trgu. Za posle z njimi naj bi osebno skrbel Lukač, ki je v ZDA tudi študiral, Fotona pa naj bi tam izdelke prodajala ceneje kot na drugih trgih. »Ameriški trg je za Fotono zelo pomemben. Laserje v ZDA so tržile tudi druge osebe. Cene pa so bile odvisne od distributerja,« odgovarja Lukač. Donedavni lastnik T4M je bil Jeffrey Jones, ki pa je delež pred dnevi prodal podjetju Fotona Holdings. Jones v njegovem upravnem odboru zdaj sedi skupaj z Lukačem.

Nerevidirani prihodki Fotone so se lani zvišali za 26,6 odstotka, na 23,3 milijona evrov Medtem ko se je dobiček iz poslovanja (EBIT) zvišal za 75 odstotkov, na skoraj 1,5 milijona evrov, se je čisti dobiček zvišal za dobrih 80 odstotkov, na 1,3 milijona evrov.