Ženske predstavljajo le tri odstotke v policijskih in drugih varnostnih silah Palestincev na Zahodnem bregu, saj je ta dejavnost tam še izrazito moška domena. Njihov vstop med komandose velja za novo prelomnico v ženski emancipaciji, ki pa ima tudi drugo plat. Novinarji, ki so spremljali vajo, so hitro ugotovili, da je tradicija trdno zasidrana. Razen dveh novih pripadnic elitne garde so si po vaji vse nadele naglavne rute v skladu z islamskimi zahtevami, ki se očitno vse bolj uveljavljajo tudi med nekdaj prislovično liberalnejšo nacijo v arabskem svetu.

Predsedniško gardo si je zamislil pokojni Jaser Arafat. Po njegovi smrti so njeno urjenje prevzele Evropska unija in ZDA ter ga dopolnile z usposabljanjem za protiteroristični boj. Za zdaj so ženske postale del garde le na Zahodnem bregu, kjer službujejo tudi v drugih varnostnih silah.

Dvaindvajseterica na Zahodnem bregu bo skupaj s Kurum Sad svojo nalogo, za katero so se izurile, prevzela poleti v Ramali. Bivale bodo v posebnih prostorih, ločenih od moških gardistov, opravljale pa bodo isto delo, čeprav osredotočeno na visoke ženske obiske ali pa žene političnih veljakov.