Najbolj prodajana britanska avtorica 80. let

Britanska pisateljica je zaslovela s skrivnimi dnevniki najstnika Jadrana Krta, prva knjiga iz serije pa je izšla leta 1982. Po velikem uspehu dela, napisanega v obliki dnevniških zapisov, je kasneje izšlo še več knjig – o dodatnih najstniških težavah, zakonskem življenju in srednjih letih.

V treh letih so prodali skoraj dva milijona izvodov knjige. Leta 1984 je izdala nadaljevanje Rastoče težave Jadrana Krta, s katerim je postala najbolj prodajana britanska avtorica 80. let prejšnjega stoletja.

O junaku, ki se sooča z zagatami odraščanja, je napisala osem knjig, šest jih je prevedenih v slovenščino.

»Metanje besed v temo«

Townsendova se je vse življenje borila s slabim zdravjem, v 30. letih je celo preživela srčno kap, preglavice pa ji je delala tudi sladkorna bolezen. Nekoč je celo dejala, da je »najslabši diabetik na svetu«. Sredi 90. let prejšnjega stoletja ji je začel pešati vid, leta 2001 pa je oslepela. Volje do življenja in humorja s tem ni izgubila – še naprej se je šalila na račun lastne nesreče, izkušnje pa opisovala v svojih delih.

Govorila je tudi o tem, kakšen je občutek, ko »besede meče v temo«. Zadnjih nekaj knjig je narekovala sinu, nato pa se je njeno zdravje dodatno poslabšalo. Leta 2009 ji je sin podaril ledvico, lani pa je preživela še en srčni zastoj.