Lokacija javne kuhinje lani burila duhove

Po podatkih Mestne občine Celje je trenutno do brezplačnega toplega obroka upravičenih že 448 ljudi. Gre za prejemnike denarne socialne pomoči in za upokojence, ki so upravičeni do varstvenega dodatka. Število upravičencev zaradi vedno večje krize strmo narašča. Predlani oktobra je v celjski javni kuhinji lahko dobilo topel obrok 377 ljudi. Kaj bo konec leta, si nihče ne upa napovedovati, saj je celjsko regijo zajel val stečajev in prisilnih poravnav, ljudje pa iz meseca v mesec težje preživijo.

Spomnimo naj, da je bilo lani konec novembra v Celju nekaj hude krvi zaradi lokacije javne kuhinje. Ko so stanovalci elitnega stanovanjskega bloka na Ljubljanski cesti slišali, da namerava podjetje Sodexo javno kuhinjo urediti v pritličju njihove zgradbe, so skočili na noge in se uprli. Čeprav so po eni strani govorili, da razumejo stisko revnih ljudi in da je treba projekte javnih kuhinj podpirati, pa vendarle niso dovolili, da bi se hrana razdeljevala v njihovi neposredni bližini. Ker je podjetje Sadexo javno kuhinjo moralo izseliti iz prostorov EMA ETT, so v Celju našli začasno rešitev v restavraciji Gostinstva, d. o. o., na Ribarjevi ulici 3.

Šolska kuhinja bo izkoriščena tudi med počitnicami

V kuhinji I. osnovne šole Celje, kjer bodo zaradi programa javne kuhinje na novo zaposlili tri kuharje, že zdaj na dan pripravijo 350 malic in 370 toplih obrokov za osnovnošolce in srednješolce. Ker je zmogljivost njihove kuhinje mnogo večja, so že doslej večkrat poudarili, da so pripravljeni sodelovati tudi pri kakšnih drugih projektih. »S tem, ko prevzemamo program javne kuhinje, smo potrdili svoj odgovorni odnos do lokalne skupnosti in reševanja nekaterih perečih vprašanj današnje družbe. Hkrati pa želimo in bomo dokazali, da je še tako nerešljivo situacijo mogoče razumno in strpno ustrezno rešiti,« pravi ravnatelj šole Branko Močivnik in ponosno dodaja, da javna kuhinja ne bo edina novost na njihovi šoli. Že med letošnjimi poletnimi počitnicami bodo ponudili možnost tople prehrane vsem celjskim osnovnošolcem in dijakom, ki so čez dan sami doma, ker so njihovi starši v službi. S tem bodo izkoristili zmogljivosti kuhinje in marsikaterim staršem rešili večen problem prehrane njihovih otrok med počitnicami.