Pred dnevi pa so se vremena Britancem razjasnila, čeprav je šlo za dogodek, ki so ga s strahom pričakovali. Prestolonaslednik George se je odpravil na svoj prvi državniški obisk v tujino. Že zarana so Britanci vsak dan sedli pred televizorje, ki so iz minute v minuto poročali, kako gre Georgeu, in v roke vzeli časopise, ki so podrobno popisali vsako potezo prestolonaslednika v državah »tam spodaj«, na Novi Zelandiji in Avstraliji. Državniški obisk, ne me basat, bi rekli povprečni Evropejci, ki jim »modra kri« pomeni zgolj to, da se iz nje zaradi barve ne da delati krvavic. Za Veliko Britanijo pa je šlo za obstoj monarhije. George namreč ni navaden prestolonaslednik. Ima osem mesecev, je sin Williama in Catherine, vojvode in vojvodinje Cambriških, je vnuk pokojne Diane in s Camillo poročenega princa Charlesa, ki zaradi tega prestola ne bo videl, in je prvi, ki bo nadomestil očija Williama, ko se mu ne bo več ljubilo biti britanski kralj.

Mali George pa je bil kos odgovorni nalogi in ni osramotil ne kraljevske družine ne britanskega naroda. Ni je Britanke, ki ne bi potočila solze, ko je gledala in brala, kako je mali George strumno gledal častno četo ob prihodu v Wellington in ni pobruhal nobenega zraven stoječega generala in protokolarca, čeprav je prestal dolg letalski polet. In ni cmihal, ko so se pred njim v pozdrav Maori drli kot malo zmešani in se s pestmi treskali v prsi in glavo.

Mali George je pokazal visoko stopnjo državnosti in samozavesti, ki, to je treba priznati, danes manjka marsikateremu suverenu, saj navkljub številnim kameram na srečanju z novozelandskimi dojenčki in njihovimi mamicami, ki so naslednika britanske krone nenehno ščipale v lička in se drle »buci-buci«, ni brcal, prdel in si vrtal po nosu. Nobene gostiteljice ni ugriznil v prst, ki so mu ga nenehno molele pod nos. Ohranil je dostojanstvo in kraljevsko distanco, saj ves čas druženja z domorodci ni sitnaril, ni podiral kupčkov, ni se slinil, ne histerično metal po tleh in, kar je najbolj pomembno, ni napolnil pleničk s kupčkom, ki praviloma smrdi zelo daleč, četudi je iz modrokrvne ritke.

Je pa zato sovrstnikom in njihovim mamicam pokazal, kdo je kralj in kdo plebs. Med kolovratenjem po tleh je otrokom jemal igrače, jih pehal vstran in bogme si nihče ni upal črhniti niti besedice, ampak so vsi hvalili njegovo samozavest in prokreativnost. Kljub številnim in napornim državniškim obveznostim je princ George uspel javnosti prikazati tudi novo kreacijo temnomodrih, v Angliji izdelanih, 100 evrov vrednih kratkih hlač, ki so že postale modni hit, in proizvajalcu zagotoviti naročilo za 4 milijone prav takšnih hlač in 1000 novih delovnih mest. Georgeevo plazenje po diplomatskem parketu so britanski analitiki soglasno ocenili kot velik korak monarhije v svetlo prihodnost.