Evropska in poljska rokometna zveza bosta opravili žreb skupin za nastop na moškem evropskem prvenstvu, ki bo med 15. in 31. januarjem 2016, Slovenija pa bo petkov ples kroglic v Varšavi pričakala v prvem jakostnem bobnu skupaj z Dansko, Španijo, Hrvaško, Francijo, Srbijo in Madžarsko.

Slovenija, ki je trenutno na osmem mestu na evropski jakostni lestvici, se je izognila rokometnim prvokategornikom, njene možne tekmice iz drugega bobna pa so same vrhunske zasedbe: Islandija, Nemčija, Makedonija, Rusija, Švedska, Belorusija in Norveška. V tretjem bobnu je nekaj kakovostnih izbranih vrst, kot so Avstrija, Češka, Portugalska, Črna gora in Slovaška, v četrtem pa je prav tako nekaj zelo nepredvidljivih reprezentanc, med njimi sta najbolj "nevarni" Ukrajina in Švica.

Po lanskem kvalifikacijskem polomu, ko je Slovenija zasedla tretje mesto - pred njo sta se uvrstili Islandija in Belorusija, za njo pa Romunija -, niti ne razmišljajo preveč o tekmecih za sklepni turnir, eden in edini cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo, kar jim prinaša prvo ali drugo mesto v kvalifikacijski skupini.

Na sklepni turnir se je neposredno uvrstila prirediteljica Poljska, drugih 15 mest pa bo razdeljenih po kvalifikacijskem ciklusu, kjer bo 28 reprezentanc nastopilo v sedmih kvalifikacijskih skupinah. Na EP se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin in najboljša tretjeuvrščena ekipa iz vseh skupin.

Kvalifikacijske tekme bodo na sporedu od letošnjega oktobra do junija prihodnje leto: prvi in drugi krog bosta na sporedu konec oktobra in v začetku novembra letos, tretji in četrti krog aprila, peti in šesti krog pa junija prihodnje leto.