Velika Britanija je leta 2006 kupila za 573 milijonov evrov Tamifluja, ko so nekateri strokovnjaki ocenili, da bi v pandemiji ptičje gripe lahko umrlo 750 tisoč Britancev. Enako so naredile tudi druge države – med njimi tudi Slovenija.

Omenjeno zdravilo so zdravniki predpisovali tudi leta 2009, v času razsajanja nove gripe. Ker farmacevtska podjetja ne objavijo vseh podatkov iz preiskav zdravil, pa se je zdaj vnel boj glede »skritih informacij« o učinkovitosti in stranskih učinkih Tamifluja.

Enako učinkovit kot paracetamol?

Nova raziskava je pokazala, da Tamiflu ne zdravi, ampak samo blaži simptome gripe. Bolezen, ki pri odraslih traja sedem dni, naj bi skrajšal na 6,3 dneva, pri otrocih pa na 5,8 dneva. Avtorji raziskave vztrajajo, da bi bil enako učinkovit tudi paracetamol. Glede zagotovil, da Tamiflu lahko prepreči pljučnico, pa avtorji vztrajajo, da so bili rezultati raziskav tako slabi, da ni mogoče potegniti takšnih zaključkov.

Kot eno izmed pojasnil za nakup večjih količin Tamifluja je bilo tudi, da bi z zdravilom lahko preprečili nadaljnje širjenje in znanstvenikom dali dovolj časa, da bi odkrili cepivo. Avtorji poročila pravijo, da je to »nepotrjeno« in da ni »nobenih kredibilnih dokazov, da bi Tamiflu res preprečil pandemijo«.

Zdravilo naj bi imelo vrsto stranskih učinkov: slabost, glavoboli, duševne motnje, težave z ledvicami in hiperglikemija. »Mislim da nakup Tamifluja na zalogo ni pomagal zdravju ljudi. Sistem, ki daje informacije o zdravilih, je poln napak in postaja sredstvo za manipuliranje z ljudmi,« je dejal avtor poročila Carl Heneghan.

Tamiflu - najučinkovitejše zdravilo proti gripi do sedaj

Na Rocheju se z novo raziskavo niso strinjali, saj pravijo, da so avtorji upoštevali napačne statistične podatke in izvajali »nekonvencionalne metode za analizo stranskih učinkov«. Wendy Barclay, ki preiskuje viruse gripe na kolidžu Imperial v Londonu, je za BBC pojasnila, da je lajšanje simptomov gripe pri otrocih v prvih 29 urah zelo pomembno. Tamfilu je eno izmed najučinkovitejših zdravil za to. »Mislim, da je bil nakup na zalogo dobra odločitev. Le kaj lahko narediš ob pandemiji? Cepiv ne bomo imeli vsaj šest mesecev,« je še dodala.

Za takratno situacijo je Svetovna zdravstvena organizacija ocenila, da so zdravila ustrezna in učinkovita

Za mnenje smo povprašali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer pravijo, da je Slovenija, tako kot druge države, upoštevala smernice in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki v primeru pandemij pripravi strokovna priporočila za države glede protivirusnih zdravil. Za takratno situacijo je Svetovna zdravstvena organizacija takrat ocenila, da so zdravila ustrezna in učinkovita pri obvladovanju virusa, sprva ptičje gripa in kasneje v primeru pandemije gripe.

»Pri vsakem zdravilu pristojna inštitucija preverja učinkovitost in varnost proizvoda. V kolikor v času pridobivanja dovoljenja za uporabo ali kasneje, ko je proizvod že v uporabi, ugotovi neučinkvitost zdravila, potem mora primerno ukrepati,« so dodali.