V občini Domžale se lotevajo že tretje naložbe brez evropskih sredstev, čeprav so ta pridobili. Kriva je seveda država, ki ji je zaradi radodarnega dodeljevanja sredstev nepripravljenim projektom zmanjkalo denarja za pripravljene. Tako so se brez zagotovljenih evropskih evrov nedavno lotili skupne naložbe treh občin v vodooskrbo, pripravljajo nadgradnjo Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik, ki povezuje pet občin, zdaj pa se lotevajo še gradnje prve parkirne hiše v Domžalah.

Po načrtih naj bi bila garažna hiša končana septembra prihodnje leto, gradnja pa naj bi trajala osem mesecev. »Če bomo ob pridobljeni odločbi o evropskih sredstvih pravočasno pridobili tudi pogodbo o dodelitvi sredstev, bomo zgradili načrtovano garažno hišo v celoti, brez evropskih sredstev pa le parkirišče,« je jasen domžalski župan Toni Dragar. Dodaja, da bo lahko na njem zrasla parkirna hiša parkiraj in pelji tudi kasneje, ko bodo zares dobili tudi za projekt že dodeljena sredstva. Parkirišče, ki ga bodo zgradili iz lastnih sredstev, bo prav tako namenjeno okoličanom, tudi iz sosednjih občin, ki se v Domžale pripeljejo na delo ali pa se presedejo na javna prevozna sredstva in odpeljejo na delo v Ljubljano. Ta vozila že navsezgodaj zaparkirajo skoraj vse razpoložljive parkirne prostore v središču Domžal, pojasnjuje župan in dodaja, da čez konec tedna izgine z njihovih parkirišč v središču mesta kar 400 teh vozil.

Ob parkirišču bodo uredili tudi igrišče in park, saj bo to v bližini stanovanjske soseske SPB 1, kjer prebiva 2300 stanovalcev, ki v bližini nimajo veliko možnosti za rekreacijo. Zato jim bodo zgradili košarkarsko ploščad, plezalno steno, park s klopmi in še kaj.

Za gradnjo garažne hiše center Domžale P + R severno od stanovanjske soseske SPB 1 so na občini pridobili poldrugi milijon evrov, naložba pa je vredna milijon evrov več. Kot je povedal Dragar, trenutno čakajo na izpraznitev prostorov na ploščadi na območju nekdanjega Kuriva, ki je v njihovi lasti. Rušitvena dela naj bi začeli že v nekaj dneh. Hkrati pripravljajo tudi razpis za gradnjo garažne hiše, ki se bo navezovala na javni potniški promet po sistemu parkiraj in se pelji. av