»Tiste, ki niso odločeni in pridejo le pogledat, običajno vidimo samo enkrat ali morda dvakrat. Večina pa vztraja do konca, vseh 16 tednov,« pripoveduje mag. Jožica Mesarič, profesorica zdravstvene vzgoje iz Zdravstvenega doma Ljubljana Moste - Polje. To je le eden od zdravstvenovzgojnih centrov v Sloveniji, ki ljudem pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže ob napotitvi zdravnika. Do programa so upravičeni ljudje z indeksom telesne mase nad 30 ali nad 27,5, če imajo poleg prekomerne teže še druge dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.

Vsak bi najprej preizkusil čokoladne kroglice

Ni osebni zdravnik edini, ki odloči o vključitvi v program, tudi posameznik sam lahko da pobudo zanjo. Običajno se to zgodi, ko številni dietni poskusi propadejo. »Ljudje se zelo oprijemajo rešilnih bilk in bližnjic,« je pritrdila Mesaričeva, pri čemer je imela v mislih hujšanje brez truda – s pomočjo čokoladnih kroglic in čudežnih akupresurnih copat. »Velika večina udeležencev naših delavnice ima tovrstne izkušnje. Pot je pač taka in moje mnenje je, da je prav, da preizkusijo in se prepričajo, da tako pač ne gre. To nas posledično usmeri v edino pravo pot, ki je trajna,« je poudarila sogovornica, ki se na delavnicah srečuje tudi z ljudmi, ki so s trendi dietami izgubili kilograme, a so si z nezdravimi pristopi porušili strukturo telesa. Ti morajo na delavnici ponovno zagnati svoj metabolizem in šele nato nadaljevati.

Ko hrana ni več tolažba

»Pri nas ne govorimo o dieti, pač pa o uravnoteženi zdravi prehrani. Dieta označuje spremembo prehrane z omejenim rokom trajanja, cilj pa dosežemo samo, če so spremembe trajne,« je izpostavila Mesaričeva, ki se želi odmakniti od izpostavljanja teže kot ključnega problema. Po njenem je povečana teža le ena od težav, na sliko pa je treba gledati celostno. »Ko končajo program delavnice zdravega hujšanja, so mnogi ljudje osebnostno veliko bolj pozitivni, samozavestni, saj si povrnejo občutek nadzora v življenju. Hrana je namreč za številne tolažba. Če delajo za to, da napredujejo v življenju in da se počutijo dobro, se veliko lažje topijo tudi odvečni kilogrami,« se glasi njeno ključno sporočilo.

Tisoči poseg zmanjšanja želodca

Strokovno vodena izguba odvečne telesne teže je pogoj, da se vključimo na seznam čakajočih na kirurško pomoč, pri čemer ne mislimo na liposukcijo, pač pa na tako imenovano bariatrično kirurgijo, ki zmanjšuje velikost želodca pri bolezensko debelih ljudeh. Vodilni tovrstni center pri nas je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer so v skoraj desetletni praksi nedavno opravili tisoči poseg. »Zelo veseli smo te številke, zlasti pa dejstva, da nihče od naših tisočih bolnikov ni umrl. Statistike namreč poročajo o do 0,4-odstotni smrtnosti v prvem mesecu po operaciji,« se z uspehi upravičeno pohvali Brane Breznikar, dr. med., specialist kirurg, in dodaja, da je zadovoljen tudi zato, ker v bolnišnici sledijo spodbudnim statistikam iz literature, ki pravijo, da se 80 in več odstotkov primerov sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka in povišanega holesterola pri bolnikih po operaciji popravi. Zaradi stroškov zdravljenja naštetih spremljajočih bolezni se operacije debelosti poplačajo zelo hitro. »V letu ali dveh za vse bolnike,« je poudaril Breznikar, ki s svojo ekipo dosega, da bolnik, ki ga operirajo, izgubi 70 do 80 odstotkov odvečne telesne teže in na tem ostane. Takšni so dosežki najboljših centrov za bariatrično kirurgijo na svetu. Čakalna doba za poseg v Slovenj Gradcu je trenutno devet mesecev.

Tri četrt želodca stran

V desetih letih, odkar tam izvajajo bariatrično kirurgijo, se je vrstni red metod nekoliko spremenil. V začetku so v glavnem izvajali želodčne prevezave s prilagodljivim trakom, ki jih danes nadomešča želodčni obvod. V svetu je priljubljena tudi tako imenovana vzdolžna resekcija želodca, pri katerem tri četrtine želodca odrežejo. »Ta metoda nas ne navdušuje, saj se tak želodec spet lahko razširi. Boljša in trajnejša možnost je obvod,« je dejal Breznikar in ponazoril to s številko, da so v zadnjem letu opravili več kot 90 odstotkov obvodov. Vse več je tudi operacij, pri katerih prešijejo in zmanjšajo želodec na enako velikost kot pri resekciji, ko odrežejo tri četrtine.

Liberalnejši režim bolj priljubljen

Želodčni obvod je priljubljen pri bolnikih, saj od njih ne zahteva veliko pooperativne skrbi za prehrano. Kirurg je pojasnil, da jih telo po operaciji usmerja samo. Ne morejo namreč prehitro in preveč jesti, ne morejo jesti sladkega ipd. »Ta precej liberalen režim in malo komplikacij botrujeta temu, da se ljudje radi odločajo za to, sicer zahtevnejšo metodo. Uspeh operacije je namreč odvisen predvsem od kirurga, medtem ko je pri metodi s prilagodljivim trakom 50 odstotkov uspeha odvisnega od kirurga, 50 pa od bolnika samega. Tudi zato je samo 10 ali 20 odstotkov kandidatov za operacijo primernih za trak, ker se morajo po posegu zelo angažirati pri zdravem prehranjevanju in telesni vadbi.

ITM nad 40

Znani so natančni kriteriji, kdo je primeren za operacijo želodca. Prvi kriterij je ITM 40 ali več oziroma 35 ali več, če ima bolnik ob debelosti še spremljevalne bolezni. Za sabo mora imeti praviloma dva poskusa hujšanja pod strokovnim vodstvom in ne sme imeti bolezni, kot sta karcinom in HIV, neobvladljivih psihiatričnih motenj in bolezni, ki niso združljive z anestezijo. Primernost pred operacijo preverijo številni specialisti. Obravnava se začne pri splošnem zdravniku, nadaljuje pri endokrinologu, gastroenterologu, dietetiku, anesteziologu in psihologu. Psihološki izvid včasih sugerira izbiro kirurške metode.