Razloge za visoko rast slovenskih delnic lahko najdemo predvsem v vabilu Slovenske odškodninske družbe potencialnim kupcem Telekoma Slovenije, da izrazijo svoj interes za morebitni nakup slovenskega nacionalnega operaterja, ter zaključenem postopku prodaje Heliosa avstrijski družbi Ring International. Z novim lastnikom je bil imenovan tudi nov nadzorni svet Heliosa, ki je na svoji prvi seji za novega predsednika imenoval Aleša Klavžarja. Novi lastnik namerava v kratkem dati prevzemno ponudbo za odkup vseh preostalih delnic, ki jih še nima v lasti.

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je ta ponedeljek dosedanjemu predsedniku uprave Andreju Slaparju podelil nov petletni mandat. Največja slovenska zavarovalnica, ki ima na domačem trgu skoraj 31-odstotni tržni delež, je v minulem letu dosegla dobrih 48 milijonov evrov čistega dobička, na ravni Skupine pa je ta znašal skoraj 70 milijonov evrov, kar je za 27 odstotkov nad načrti. Na drugi strani se je vrednost zbranih premij na ravni skupine znižala za 4 odstotke, na 900,9 milijona evrov. Za letošnje leto načrtujejo 902,1 milijona evrov konsolidirane kosmate premije ter 65,6 milijona evrov čistega dobička. Cena delnice Zavarovalnice Triglav se je od začetka aprila zvišala za 4,1 odstotka.

Prav tako je bila lepe rasti deležna delnica Letrike, ki je uvrščena na vladni prodajni seznam. Iz družbe so v začetku tedna sporočili, da so z nemško globalno korporacijo Deutz podpisali petletno pogodbo v skupni vrednosti več kot 140 milijonov evrov, kar predstavlja slabih 60 odstotkov lanske prodaje podjetja. Cena delnice se je na borzi v sedmih trgovalnih dneh zvišala za 15,4 odstotka.

Današnje poročilo zaključujemo še s pozitivno novico za novomeško Krko. Angleško patentno sodišče v Londonu je odločilo v sporu med novomeškim farmacevtom in britansko AstraZeneco, v katerem je Krka zahtevala odškodnino zaradi neupravičene začasne prepovedi prodaje Krkinega zdravila v Veliki Britaniji. Krka bo prejela odškodnino in sodne stroške v višini približno 21 milijonov evrov, vendar pa odločba še ni pravnomočna.