Pester konec tedna v Žalcu

Že v petek, 11. aprila, se bo ob 17. uri začela delavnica, kako na 60 kvadratnih metrih posaditi takšne sadne vrste, da bomo imeli sadje skoraj za vse leto. V soboto, 12. aprila, ob 14. uri boste lahko posejali gredice z zelišči z mag. Natašo Ferant. V nedeljo, 13. aprila pa bo potekala delavnica s Slavkom Turšičem: kako lahko iz semena zraste drevo. Posadili boste nekaj pečk in se naučili cepiti drevesa s cepiči. Samooskrba le na 10 kvadratnih metrih je tema delavnice s Sanjo Lončar v nedeljo ob 11. uri, isti dan pa bo na sporedu še svetovalnica o avtohtonih vrstah semen ter saditev avtohtonih semen, ki sodelujejo v Štafeti semen, s Fanči Perdih iz podjetja Amarant.

Zamenjava semen in cepičev

V nedeljo bo potekala osrednja izmenjevalnica Štafete semen – gibanja za sejanje, izmenjavo in ohranjanje tradicionalnih vrst semen, sadik in cepičev starih sadnih vrst. Seveda le tistih pravih, pridelanih v Sloveniji na čim bolj sonaraven način. Če še nimate svojih semen, boste lahko dobili podarjeno seme, lahko pa boste kupili ekološka semena in sadike, ki so pridelana v Sloveniji –podjetja Amarant in Vrtnarstva Alt. Ne pozabite na cepiče, če jih imate za zamenjavo, lahko pa boste pridobili edinstvene cepiče Paplerjevega bobovca iz Borovnice.

Tudi o velikonočnih običajih

Krajevna skupnost Galicija je znana po medsebojnem sodelovanju in ohranjanju vrednot. Turistično društvo Galicija bo na nedeljski cvetlični tržnici poskrbelo, da bo vsak otrok iz šole in vrtca Trnje prejel sadiko jagode, ki jo bodo vzgajali doma in se naučili, kako zraste iz nje slasten sadež. Posadili bodo tudi drevo ter prikazali običaj izdelave butare velikanke, v nedeljo pa prikazali druge običaje na cvetno nedeljo. Vabljeni v Žalec, kjer boste lahko postali soustvarjalec narave, saj vas bodo navdihnili ljudje, ki to že so. Poleg tega se boste na poligonu sonaravnih vrtov seznanili, na kakšen način se tega lotiti čim bolj sonaravno.

Posajenih vse več avtohtonih vrst semen

Štafeta semen - aktivnosti somišljenikov gibanja za sajenje, izmenjavo in ohranjanje avtohtonih domačih in tradicionalnih vrst semen zelenjave, poljščin zelišč in sadnih vrst Slovenije – v organizaciji Eko civilne iniciative intenzivno potekajo po vsej Sloveniji. Sadijo in sejejo v šolah in vrtcih, semena izmenjujejo v okviru društev in organizacij ter posameznikov, prizadevanja za samooskrbo so vse močnejša in posajenih je čedalje več semen, kar je osnovni cilj Štafete semen. Še vedno sprejemajo prijave za sodelovanje v Štafeti semen na e-naslov: ekoci.si@gmail.com. Medsebojna izmenjava poteka preko foruma Zeleni krog, na izmenjavalnicah po vsej Sloveniji ter v okviru društev Ajda. Več informacij najdete na www.ekoci.si in Facebookovem profilu Štafeta semen.