Želja je zagotovo na prvem mestu. A mora biti velika in zelo goreča. Le taka ti da energijo, da premagaš vse neslutene težave. Pa vendar ne sme zamegliti razuma. Svoj posel moraš imeti resnično rad. Vendar kot kuhar ne boste samo kuhali, kot natakar ne boste samo stregli. Mali podjetnik dela vse. Pride prav, da imaš ob sebi ljudi, ki vskočijo tja, kjer jih krvavo potrebuješ – očeta vzdrževalca, mamo vrtnarko, ženo…

Kapital je pomemben. Največji kapital so urejene osebne finance in zagotovljene osnovne življenjske stvari že na začetku. Najmanjša težavica v poslu se lahko namreč hitro sprevrže v osebno finančno katastrofo. Pa v službi? Če ste na vidnejšem mestu, če do podjetja čutite pripadnost, če dajete svoj maksimum, potem imate verjetno pravi odnos do dela. Poznate svoje stranke in skrbite, da so zadovoljne? Držite dobavitelje na kratko? Potem bo lažje. Vedite, da stroškov ne znate izračunati vnaprej. Vedno so višji in nepredvideni. Kljub temu poskušajte. Gostov ne bo toliko, kot jih pričakujete. Traja, da si ustvariš dobro ime. Tako je bistveno vnaprej določiti spodnjo mejo. Zamislite si črn scenarij in naredite vse, da se mu izognete. Podjetniki, ki so vse to že dali skozi, so najboljši svetovalci. Vsi dobavitelji so »najboljši«, zato jih je dobro preveriti. Ljudje, ki hodijo v službo, vas lahko le moralno podpirajo, razumeli vas ne bodo.

Veliko je odrekanj, na lagodnost in proste konce tedna lahko kar pozabiš. Pa vendar je enkratno, ko se podpišeš pod svoje delo in ko zadovoljen nasmeh gosta ter pohvala poplačata vloženi trud. Če potegnemo črto, je glede na vloženo energijo do denarja bistveno lažje priti v službi, a je navzgor omejen. Ko si na svojem, je vložek energije bistveno večji in se ne odraža nujno v zaslužku. Vendar če je ideja prava, naj tudi zgornje meje ne bi bilo.