Proizvajalec Sirarna Gligora se je s kakovostjo svojih sirov ponovno izkazal za paradnega konja Hrvaške. Na tekmovanju – največji tovrstni prireditvi na svetu – je sodelovalo 50 mednarodnih sodnikov, ki so rezali, vrtali ter preverjali vonj in okus kar 2619 sirov iz 22 držav.

Hrvaške mlekarne so se v kategoriji trdi ovčji sir, v katero so se uvrstili številni slavni siri iz Amerike in Evrope, za zmago potegovale s šestimi siri. Po strogem ocenjevanju so bili objavljeni rezultati in paški sir iz maslinove komine (olivnih tropin) Sirarne Gligora je bil razglašen za najboljšega na svetu.

Sirarna Gligora je prvi sir iz olivnih tropin proizvedla novembra 2013. Pri ustvarjanju novega sira so sodelovali vsi zaposleni v sirarni. »Od samega začetka smo bili vsi vznemirjeni zaradi tega sira,« pravi affineuse (mojstrica staranja sira) Ivanka Jurčević. »Postopka smo se lotili s paškim sirom, ki je bil proizveden maja – to je najboljši čas za proizvodnjo sira, ker takrat na Pagu cveti divji žajbelj, zato ima mleko veliko močnejši okus. Sir smo najprej pet mesecev starali kot običajno, potem pa smo ga potopili v olivne tropine in zanj skrbeli po posebnem postopku. S tem sirom je bilo veliko dela, toda kakor hitro smo ga poskusili, smo vedeli, da smo ustvarili nekaj izjemnega.« Sirarna Gligora je iz paškega sira, kolana, dinarskega sira, žigljena in tezačkega sira novembra lani proizvedla približno pet ton sira iz olivnih tropin. Siri so še vedno naprodaj v vseh trgovinah Sirarne Gligora na Hrvaškem. Sirarna Gligora ima trgovine v Zagrebu, na Reki, v Opatiji, Pulju, Novalji, Kolanu, Zadru, Splitu in Dubrovniku.