V četrtek je namreč avstrijski Ring International nakazal kupnino konzorciju prodajalcev domžalskega proizvajalca barv in lakov, s katerim je pogodbo o nakupu podpisal oktobra lani, za tem pa je bila objavljena tudi namera za prevzem Heliosa. Mali delničarji lahko tako končno pričakujejo tudi objavo prevzemne ponudbe, ki naj bi bila objavljena najkasneje v tridesetih dneh. Prvotna cena je znašala 600 evrov po delnici, vendar je bila kasneje med skrbnim pregledom družbe znižana na 520 evrov za delnico, ki je sedaj tudi navedena v prevzemni nameri. Helios je družba, ki je bila objavljena na seznamu 15 podjetij, ki jih država namerava prodati, in sedaj se marsikateri vlagatelj sprašuje, katera družba bo naslednja. Vsekakor je težko in nehvaležno napovedati, katera družba bo prodana naslednja. Vse niti v teh zgodbah še naprej vleče država.

Premike je bilo v minulem tednu mogoče opaziti tudi pri prodaji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekoma Slovenije. Slovenska odškodninska družba je namreč v svojem imenu in v imenu države, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava in Zavarovalnice Triglav objavila vabilo k oddaji izjave o interesu za morebitni nakup večinskega deleža Telekoma – skupno gre za 72,75-lastniški delež. Zaradi novice se je zaključni tečaj delnic Telekoma Slovenije v minulem tednu ob prometu 828.000 evrov oblikoval pri 142 evrov po delnici.

Za konec lahko omenimo še delnice Luke Koper, ki so v minulem tednu med blue chipi dosegle največjo rast. Podražile so se za dobrih 20 odstotkov, rasti pa še ni videti konca. Mislim, da se vsi lahko strinjamo, da je vzdušje na Ljubljanski borzi enkratno, in upajmo, da se bo tako tudi nadaljevalo.