Tam so doma iskreni in nasmejani ljudje, tam na vsakem koraku slišite petje ptic in tam si morate obvezno vzeti čas za gastronomske užitke. In še nekaj je – v Svetem Martinu na Muri se še posebno dobro počutijo športni navdušenci. Tam se kalijo celo najboljši športniki sveta.

Stavijo na kolesarski turizem

Sinonim za aktivni oddih je Spa & sport resort Sveti Martin, od Ljubljane oddaljen le slabi dve uri. Gostje enih največjih in najbolj urejenih hrvaških toplic (pred leti so se imenovale Vučkovec) se lahko nastanijo v apartmajih Regina s štirimi zvezdicami ali pa uživajo v hotelu Golfer s štirimi zvezdicami.

Ta se ponaša z nazivom Adria Bike Hotel in bo ob veljavnosti licence za kolesarski turizem že čez slabe tri tedne prvi hrvaški hotel, specializiran posebej za kolesarje. Od letošnjega prvega maja dalje si bodo lahko gostje tam izposodili kolesa, poskrbljeno bo za kolesarske servise, varovanje ter pranje koles in kolesarskega perila. Kolesarski navdušenci bodo imeli na voljo zdrave športne zajtrke, na kolesarskih turah po idiličnem Medžimurju pa bodo lahko raziskovali tudi v družbi vodnika. V skupini ali individualno – s pomočjo brezplačnih kolesarskih zemljevidov.

Možnosti za kolesarske počitnice so tam res idealne in prav vsak kolesar lahko najde zase primerne poti. V septembru bo še posebno zabavno in adrenalinsko – gostitelji bodo namreč priredili največji kolesarski festival na Hrvaškem, obogaten z gurmansko obarvanimi postojankami.

Kjer se vsi rekreirajo

Zaradi zavidljive športne infrastrukture občino Sveti Martin na Muri radi obiskujejo tudi vrhunski športniki. Tako člani domačih državnih reprezentanc kot tudi šampioni iz Slovenije, Rusije, Poljske, Slovaške in celo Brazilije. Pred dvema letoma je bila v medžimurskih termah mladinska nogometna reprezentanca iz Brazilije, v prihodnjih mesecih se bodo tam potili najboljši hrvaški žogobrci in potniki za svetovno prvenstvo.

Bogato kongresno in velneško ponudbo hotela Golfer (različne savne, razne masaže, lepotilne tretmaje, masažne bazene in bazene s termalno vodo) dopolnjuje pestra paleta preostalih aktivnih doživetij. Otroci so najbolj navdušeni nad poletnim vodnim parkom, med najbolj obiskanimi je tudi igrišče za golf z devetimi luknjami. Zabavo najdejo tam tako izurjeni golfisti kot tisti, ki se šele želijo spoznati z veščinami udarjanja bele žogice.

Za vse čute

Čudovita pokrajina »alpske Hrvaške« poleg nepozabnih aktivnih doživetij ponuja vrsto možnosti za izlete in oglede lokalnih znamenitosti.

Ena največjih je zagotovo medžimurska vinska cesta s pokušnjo izvrstnih vin v vinskih kleteh. Sprehod ob Muri je balzam za dušo, gurmani pa se nikar ne odrecite obisku kmečkih turizmov, kjer ne manjka razkošja okusov. Medžimurci vam bodo ponosno postregli z okusnimi juhami, sveže pečenim kruhom, mesnimi in ribjimi jedmi (ekološke pridelave), zelenjavo (ki ima še vedno okus po zelenjavi) in izvrstnimi sladicami: kolači, sirovimi štruklji, zlevankami, krapci in gibanicami. Jedilniki lokalnih dobrot so resnično pestri, predvsem pa izredno nasitni. A so vredni greha, še zlasti če vas ob gurmanskih mikajo tudi športni užitki. Te pa v Svetem Martinu ob Muri tako in tako najdemo na prav vsakem koraku.